SVJEDOČILA U SENATU

Ponajbolja gimnastičarka svijeta optužila FBI za zataškavanje: Nas stotine je zlostavljao, a vi ste zatvorili oči

Simon Bajls danas je, pored FBI optužila i čelnike Američkog gimnastičkog saveza

Bajls: Jedna od stotine zlostavljanih gimnastičarki. TWITTER

E. Ćosić

16.9.2021

Ponajbolja gimnastičarka svijeta Simon Bajls (Simone Biles) je svjedočila u američkom senatu, a u emotivnom obraćanju optužila je FBI, kao i čelnike Američkog gimnastičkog saveza za "zatvaranje očiju" i zataškavanje dok je glavni doktor gimnastičkog saveza Leri Naser (Larry Nasser) zlostavljao nju, kao i stotine drugih sportašica.

- Nismo uspjeli i zaslužujemo odgovore. Zaista se čini da je i FBI uključen u zataškavanje, kao i čelnici Američkog gimnastičkog saveza - rekla je Bajls pred Odborom za pravosuđe Senata, gdje se pojavila s još tri sportašice - Eli Rajsman (Aly Raisman), Mekajla Maroni (McKayla Maroney) i Megi Nikols (Maggie Nichols).

Inače, do istrage u Senatu je došlo nakon što je glavni inspektor Ministarstva pravosuđa Majkl Horovic (Michael Horowitz) u julu izdao oštar izvještaj u kojem je FBI osuđuje zbog neuspjeha u istrazi zlostavljanja sportaša, te zbog niza grešaka koje su dopustile da se zlostavljanje nastavi mjesecima nakon prvobitnog otkrića. 

Horovic će također svjedočiti u srijedu, kao i direktor FBI-a Kris Vrej (Chris Wray), za kojeg se očekuje da će se suočiti s oštrim ispitivanjem senatora zbog čega njegovi agenti koji su loše vodili istragu nikada nisu krivično gonjeni zbog toga.

Ova istraga je započela još u julu 2015. godine, kada je izvršni direktor američke gimnastike Stefen Peni (Stephen Penny) prijavio optužbe terenskom uredu FBI-a. Naser je osuđen na 60 godina zatvora 2017. godine zbog posjedovanja i distribuiranja dječije pornografije. 

Kasnije je osuđen na čak 175 godina zbog seksualnog zlostavljanja stotine gimnastičarki, među kojima je i Bajls, vlasnica čak 32 olimpijske i svjetske medalje, prenosi "24sata.hr".


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.