ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA

Na današnji dan prije 28 godina Olimpijski komitet BiH postao ravnopravni član MOK-a

OK BiH do sada učestvovao na 56 takmičenja sa 903 najboljih sportista

E. Ćosić

Na današnji dan prije 1993. godine, Olimpijski komitet BiH postao je punopravni član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Tim povodom je u prostorijama OK BiH održana Svečana sjednica Generalne skupštine OK BiH.

Nakon toga slijede godine u kojima Olimpijski komitet BiH svojom posvečenošću i napornim radom, otvorenošću i jasnom vizijom, razvija sport i sportski sistem. Olimpijski komitet BiH je do sada učestvovao na 56 takmičenja sa 903 najboljih sportista, reprezentativaca ove države. Osvojene su 41 medalje i to 5 zlatnih, 12 srebrenih i 24 bronzanih.

Predsjednik OK BiH Marijan Kvesić je u svom govoru rekao da je kroz projektno djelovanje Olimpijski komitet BiH u proteklih 28 godina realizovao više od hiljadu projekata iz oblasti podrške našim članicama, sportskim savezima BiH, vrhunskim sportistima i olimpijcima, kao i mnogobrojnih projekata iz oblasti edukacije i usavršavanja trenera, unapređenja menadžmenta sportskog sistema i promocije olimpijske vrijednosti. 

Olimpijski komitet BiH je to činio prvenstveno realizirajući projekte Olimpijske solidarnosti MOK-a, Evropskog olimpijskog komiteta, a od 2015. godine i uz pomoć projekata Evropske unije. Gotovo da ne postoji uspješna organizacija manifestacije iz domena „Sport za sve“, a da Olimpijski komitet BiH nije finansijski ili organizaciono podržao kao „Specijalni partner“.

  • Predsjednik Marijan Kvesić

    Predsjednik Marijan Kvesić

    Foto: OK BiH


Predsjednik Kvesić je na kraju rezimirao i podcrtao bitne datume i događaje kao i kapitalne projekte koje je Olimpijski komitet BiH realizovao ili bio jedan od lidera:

Rekonstrukcija i obnova Olimpijske dvorane Zetra (1999.)

Potpisivanje Lozanske deklaracije i prvi nastup jedinstvenog bh. tima (OI Sidnej 2000.)

Objedinjen bh. sport na nivou države Bosne i Hercegovine (2001./2002.)

Obilježavanje 20 godina od ZOI 84 i otvaranje privremenog Olimpijskog muzeja (2004.)

Usvajanje Zakona o sportu na nivou BiH (2008.)

Usvajanje Strategije sporta BiH (2010.-2014.)

Izdavanje kapitalne monografije „Olimpijski spomenar“ (2017.)

Organizacija Zimskog EYOF-a 2019 - Sarajevo i Istočno Sarajevo (2019.)

Nagrada „PEACE AND SPORT“ - Monako (2019.)

Obnova i restauracija zgrade Olimpijskog muzeja (2020.)

Tokom Svečane sjednice potpisani su ugovori sa troje mladih i perspektivnih sportista iz Projekta Olimpijskog komiteta BiH „Podrška mladim olimpijskim nadama“. Lana Pudar, Ada Avdagić i Aleksa Vuković ukupno će primiti 12.000.00 američkih dolara, a sve u cilju nastavka kvalitetnih priprema u ostvarenju njihovih olimpijskih snova za predstojeće ZOI Peking 2022.g. i OI Paris 2024.g.

NA VRH

Podijeli članak na