ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA

Na današnji dan prije 28 godina Olimpijski komitet BiH postao ravnopravni član MOK-a

OK BiH do sada učestvovao na 56 takmičenja sa 903 najboljih sportista

E. Ćosić

24.9.2021

Fotografija sa Svečane sjednice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Na današnji dan prije 1993. godine, Olimpijski komitet BiH postao je punopravni član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Tim povodom je u prostorijama OK BiH održana Svečana sjednica Generalne skupštine OK BiH.

Nakon toga slijede godine u kojima Olimpijski komitet BiH svojom posvečenošću i napornim radom, otvorenošću i jasnom vizijom, razvija sport i sportski sistem. Olimpijski komitet BiH je do sada učestvovao na 56 takmičenja sa 903 najboljih sportista, reprezentativaca ove države. Osvojene su 41 medalje i to 5 zlatnih, 12 srebrenih i 24 bronzanih.

Predsjednik OK BiH Marijan Kvesić je u svom govoru rekao da je kroz projektno djelovanje Olimpijski komitet BiH u proteklih 28 godina realizovao više od hiljadu projekata iz oblasti podrške našim članicama, sportskim savezima BiH, vrhunskim sportistima i olimpijcima, kao i mnogobrojnih projekata iz oblasti edukacije i usavršavanja trenera, unapređenja menadžmenta sportskog sistema i promocije olimpijske vrijednosti. 

Olimpijski komitet BiH je to činio prvenstveno realizirajući projekte Olimpijske solidarnosti MOK-a, Evropskog olimpijskog komiteta, a od 2015. godine i uz pomoć projekata Evropske unije. Gotovo da ne postoji uspješna organizacija manifestacije iz domena „Sport za sve“, a da Olimpijski komitet BiH nije finansijski ili organizaciono podržao kao „Specijalni partner“.


Predsjednik Marijan Kvesić. OK BiH

Predsjednik Kvesić je na kraju rezimirao i podcrtao bitne datume i događaje kao i kapitalne projekte koje je Olimpijski komitet BiH realizovao ili bio jedan od lidera:

Rekonstrukcija i obnova Olimpijske dvorane Zetra (1999.)

Potpisivanje Lozanske deklaracije i prvi nastup jedinstvenog bh. tima (OI Sidnej 2000.)

Objedinjen bh. sport na nivou države Bosne i Hercegovine (2001./2002.)

Obilježavanje 20 godina od ZOI 84 i otvaranje privremenog Olimpijskog muzeja (2004.)

Usvajanje Zakona o sportu na nivou BiH (2008.)

Usvajanje Strategije sporta BiH (2010.-2014.)

Izdavanje kapitalne monografije „Olimpijski spomenar“ (2017.)

Organizacija Zimskog EYOF-a 2019 - Sarajevo i Istočno Sarajevo (2019.)

Nagrada „PEACE AND SPORT“ - Monako (2019.)

Obnova i restauracija zgrade Olimpijskog muzeja (2020.)

Tokom Svečane sjednice potpisani su ugovori sa troje mladih i perspektivnih sportista iz Projekta Olimpijskog komiteta BiH „Podrška mladim olimpijskim nadama“. Lana Pudar, Ada Avdagić i Aleksa Vuković ukupno će primiti 12.000.00 američkih dolara, a sve u cilju nastavka kvalitetnih priprema u ostvarenju njihovih olimpijskih snova za predstojeće ZOI Peking 2022.g. i OI Paris 2024.g.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.