RUKOMET

Nikola Prce za "Avaz": Neigranje Panića je veliki gubitak, Klis je naša budućnost

Mađari će nam pokazati gdje smo s formom

Prce: Borac je ove godine lošiji nego prošle. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

5.10.2021

Pomalo kao sportski fenomen prkosi godinama, Nikola Prce (41), koji još od 1997. godine, kad je kao izuzetan talent prešao iz Čapljine u Zagreb, profesionalno igra rukomet. Do danas je promijenio 17 klubova i 10 država.

Trenutno je član kosovskog Besa Famgasa, s kojim je u prethodne dvije sezone osvojio duple krune, a za isto dostignuće je ovaj klub favorit i u tekućoj takmičarskoj godini. Otvorili su prvenstvo pobjedom protiv Prištine, a Prce je zabio pet golova.


Dueli s Borcem

- Oni su nam uvijek glavni konkurent, a pred ovu sezonu su se malo pojačali i Trepča i Vlaznimi, pa je i liga malo jača. S druge strane, mi smo malo slabiji nego prošle sezone jer su nam otišla tri važna igrača i trener, ali smo dobili nekoliko novih rukometaša. Opet smo izraziti favoriti – rekao je Prce.

Njegov klub je prošle godine u Evropskom kupu na jedan gol ispao od banjalučkog Borca, a bh. i kosovski predstavnici se susreću i ove sezone (16. oktobra u Banjoj Luci i 23. oktobra u Peći).

- Čini se da je i Borac ove godine lošiji nego prošle jer su se dosta bazirali na mlađe igrače, tako da mislim da će to opet biti dvije zanimljive utakmice. Igramo prvu u Banjoj Luci, prošle godine smo možda malo podbacili, pogotovo kući gdje smo imali veliku razliku pa je prokockali. Mislim da će to opet biti dvije utakmice “na nož”, samo se nadam da će biti bez ikakvih incidenata pošto igranje klubova s prostora Balkana često predstavlja nešto više od same utakmice. Nadam se, ipak, da će proteći u nekoj normalnoj sportskoj atmosferi – istakao je Prce.

Reprezentacija BiH je posljednje okupljanje imala početkom maja kad je izborila nastup na Evropsko prvenstvo. A u sljedeću akciju, početkom novembra, će bez Marka Panića, koji je rekao da neće igrati dok je selektor Ivica Obrvan.

- Veliki gubitak za nas je neigranje Panića. Mislim da svaki igrač zna najbolje šta treba raditi i odgovara za svoje postupke. Panić je odlučio da neće igrati i ja poštujem njegovu odluku. Nemam šta više reći osim da je on stvarno veliko ime, trenutno naš najbolji igrač, u dobroj formi, dobrom klubu. Sigurno da će nedostajati – kazao je Prce.

Okrenuo se onda postojećim utakmicama „Zmajeva“, koji će 5. i 6. novembra imati dva testa s Mađarskom.


Nikola Prce. Arhiva

Povratak Burića

- Raduje povratak Burića, dosta igrača nastupa na evropskoj sceni, tako da imamo razloga za optimizam. Raduje dobra forma igrača kao što su Burić, Malinović, Vranješ… Raduje i to što su napokon mladi igrači, kao Klis i Faljić, dobili priliku da igraju u velikom klubu kao što je Zagreb. To će im sigurno puno značiti. Imamo ekipu koja se iskristalizirala. Mađari su pravi protivnik i tu ćemo vidjeti gdje smo s formom i kako stojimo u ovom trenutku jer dugo nismo imali okupljanje – konstatirao je Prce.

Po nastupima Edina Klisa u Zagrebu, djeluje kao da bi konačno mogao dobiti i adekvatnu zamjenu.

- Po predispozicijama i prijašnjim njegovim dolascima na okupljanja, vidio sam potencijal. Meni je uvijek bio zanimljiv, od mladih igrača na lijevom beku nekako jedino u njemu vidim neku budućnost. Stvarno ima dobre fizičke predispozicije, samo je nedostajao odlazak u neki dobar klub kod trenera koji će raditi s njim i dati mu šansu. Ako ste top talent, ali ne igrate, onda se brzo ugasi ta iskra za zanimanjem i igranjem rukometa. Po ovome dosad, u Zagreb nije otišao samo da grije klupu. Isto tako mislim da i mali Faljić može postati top pivot ako nastavi kako je dosad radio – zaključio je Prce.

Grupa na EP

Na EP u Mađarskoj i Slovačkoj januara iduće godine igramo sa Španijom, Švedskom i Češkom Republikom.

- Sa Česima se možemo boriti, oni su u našem rangu, sa Špancima se možda može igrati jer su u smjeni generacija, puno igrača se oprostilo. Neću da budem nešto previše optimističan ili da podcjenjujem, ali možda se može s njima. Švedska je u top formi, oni su zadnjih godina u samom vrhu svjetskog rukometa. Ali idemo prvo vidjeti sa Mađarima gdje smo – rekao je Prce.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.