BOKSERSKI SPEKTAKL

Poznato koliko su od treće borbe zaradili Tajson Fjuri i Diontej Vajlder

Kralj cigana" odbranio naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji

Fjuri nokautirao Vajldera u 11. rundi. AFP

E. Ćosić

10.10.2021

Britanski bokser Tajson Fjuri (Tyson Fury) odbranio je naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, pošto je u spektaklu godine nakon nokauta pobijedio Dionteja Vajldera (Deontay Wilder).

"Kralj cigana" je dva puta bio na podu, ali se senzacionalno vratio i onda u 11. rundi poslao Amerikanca na pod, te tako odbranio šampionski pojas WBC verzije. 

Ovo je bila njihova treća borba, koja je privukla mnogo više pažnje nego li prethodne dvije. Tako je i zarada mnogo veća. Samo bi prihod od prodaje emitovanja mogao iznositi oko 100 miliona američkih dolara.

Omjer isplate je 60-40 u korist Fjurija, pa bi tako "Kralj cigana" mogao zaraditi 30 miliona dolara uz 60 posto zarade od PPV-a (Pay per view / Plaćanje po pregledu). Sa druge strane, Vajlder bi trebao inkasirati oko 20 miliona dolara i 40 posto zarade od PPV-a.

Inače, za prvu borbu 2018. godine Vajlder je zaradio "samo" četiri miliona dolara, jedan više od Fjurija. Bokseri su više zaradili u drugom meču, jer su se obojica kući vratila sa ukupnom zaradom od oko 25 miliona. Fiksna zarada je bila po pet miliona za obojicu, ali su kroz bonuse obojica inkasirala otprilike 25 miliona dolara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.