ISTOČNO SARAJEVO

Završeno Svjetsko prvenstvo u biciklizmu, takmičari najavili dolazak i naredne godine

Biciklisti ostavili najbolje za kraj - Grandfondo utrku koja je okupila 550 učesnika

E. Ćosić

10.10.2021

Detalj sa utrke. FACEBOOK

Posljednjeg dana Svjetskog prvenstva u amaterskom biciklizmu vožena je najzahtjevnija trka, Granfondo, koja je okupila 550 takmičara u obje konkurencije. Ništa od vremenskih uslova nije išlo na ruku biciklistima, kiša, snijeg, vjetar, magla, sve se urotilo protiv ovih hrabrih vozača, ali nisu se predavali i na kraju se većina od njih poslije 100 kilometara vožnje popela do cilja na Jahorini.





Najbolji bio italijanski predstavnik

U sveukupnom vremenu najbolji je bio Italijan, Ivan Martineli koji je 100 kilometara prevezao za tri sata i minutu.

- Bilo je vrlo teško zbog hladnoće i snijega, ali je staza bila izuzetno dobra i zahtjevna. Sa nekoliko drugara iz tima napadao sam sve vrijeme i na kraju smo na posljednjoj uzbrdici došli kao vodeći, a ja sam imao najviše snage i prvi prošao kroz cilj. Prvi put sam u Republici Srpskoj i BiH, osjećao sam se izuzetno lijepo i prijatno, a organizacija takmičenja je bila sjajna bez obzira na vremenske uslove koji nam nisu išli na ruku - rekao je Martineli.

Leteći Nizozemac Džoni Hugerland (Johnny) je i na Granfondo trci opravdao očekivanja, te je slavio u svojoj starosnoj kategoriji od 35 do 39 godina.

- Naravno da sam sretan i zadovoljan što sam ponovo pobijedio na Jahorini. Ovo su atipični uslovi za biciklizam. U avgustu kada sam nastupao na kvalifikacijama bilo je +40, a dana je temperatura bila ispod nule. Pohvalio bih ambijent, atmosferu i kompletnu organizaciju Svjetskog prvenstva. Veoma sam se prijatno osjećao tokom ovih pet dana na Jahorini i sgiurno da ću opet doći na vašu olimpijsku ljepoticu- rekao je Hugerland.

Zadovoljstvo Vervekena

Direktor Svjetske biciklističke federacije zadužen za Granfondo Ervin Verveken, izrazio je svoje zadovoljstvo kako je sve prošlo tokom trajanja Svjetskog prvenstva u Istočnom Sarajevu.

- Zadovoljan sam kako je sve prošlo. Bilo je hladno, vrijeme nije bilo naklonjeno biciklistima, ali prvenstvo je opravdalo očekivanja i vidimo se sljedeće godine na kvalifikacionoj trci - rekao je Verveken.

Posljednjeg dana Svjetskog prvenstva dijeljeno je po pet kompleta medalja u obje konkurenciji. Kod muškaraca 19-34 godine najbolji je bio Ivan Martineli ispred svojih sunarodnika, Etorea Karlinija i Fabija Cinija. Džoni Hugerland je osvojio zlato u kategoriji 35-39 godina, ispred Mateja Lovšea iz Slovenije i Klemena Maea iz Francuske. Do zlata u kategoriji muškaraca 40-44 godine, stigao je Pavel Gonda iz Češke, ispred Japanca Akira Takaoke i Slovenca Deana Bratuša. Slovenac Igor Kopše bio je zlatni u kategoriji 45-49 godina, ispred Francuza Davida De Vekija i Gritsa Veversa iz Letonije. U konkurenciji muškaraca 50-54 godine zlato je osvojio svojevremeno sjajni biciklista u profesionalnim vodama Nikola Loda iz Italije, ispred Kanađanina Brusa Brda i Nijemca, Mihaela Šefera. U konkurenciji muškaraca 55-59 godina Endrju Penderi iz Francuske je bio zlatni, Jorn Fjeldavli srebrni, a Havijer Santamarija iz Španije bronzani.

Poljakinja Kamika Vojkievič je bila najbolja u kategoriji žena 19-34, ispred Katarine Novak i Laure Šimenc iz Slovenije. U konkurenciji žena 35-39 godina zlatna je bila Alina Milka iz Poljske, ispred Petre Pasar iz Slovenije i Eteike Matuž iz Mađarske. Svjetska prvakinja u kategoriji 40-44 je postala Sara Hedberg iz Švedske, srebrna je Stefani Gros iz Francuske, a bronzu je osvojila Lara Njuel iz Velike Britanije. U kategoriji žena 45-59 godina zlatnu medalju je osvojila Esta Bovil iz Kanade, ispred Italijanke Mihaele Gorini i Klare Tomas iz Velike Britanije.

Organizacija na visokom nivou

Direktor Svjetskog prvenstva Vladimir Kuvalja, ponosan je na to što su njegovi saradnici i on uspjeli organizovati i napraviti da sve bude na visokom nivou.

- Mislim da možemo biti ponosni i zadovoljni. Želim da se zahvalim svim mojim saradnicima koji su iznijeli najveći teret kada je u pitanju organizacija ovog izuzetno zahtjevnog takmičenja. Poosebno sam oduševljen Mediofondo trkom gdje su nastupili takmičari preko 50 godina. U životu nisam vidio takav takmičarski duh i entuzijazam kod ljudi koji očigledno žive biciklizam. Svi znamo kakvi su bili vremenski uslovi, temperatura je bila ispod nule. Mislim da je bilo pun pogodak bilo što smo Jahorini i Istočnom Sarajevu dali organizaciju ovog Svjetskog prvenstva - naglasio je Kuvalja.

Istočno Sarajevo sa svojim općinama, te Jahorina bili su centar svjetskog biciklizma u minulih pet dana, a tako će po svemu sudeći biti i naredne godine, jer su učesnici ponijeli najljepše utiske i obećali da će već naredne godine doći na kvalifikacionu trku koja će svake godine biti održavana u Istočnom Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.