DO POČETKA ZOI 100 DANA

U Atini zapaljen olimpijski plamen, demonstranti ometali ceremoniju

Okupljeni su nosili tibetanske zastave i transparenjte "Ne genocidu", ali ih je grčka policija ubrzo uklonila

Grčka glumica Santi Georgija igrala ulogu svećenice koja je zapalila baklju. TWITTER

E. Ćosić

18.10.2021

U Atini je zapaljen olimpijski plamen, tradicionalno 100 dana pred početak Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Ova svečanost je zbog epidemiološke situacije morala da se odigra bez prisustva publike.

Ceremnoija je održana na ruševinama hrama boginje Here u Olimpiji na Peleponezu, a plamen je zapaljen uz pomoć sunčevih zraka. Grčka glumica Santi Georgija je igrala ulogu svećenice koja je zapalila baklju. Baklju je potom preuzeo kineski klizač Li Đijađun (Lee Gee Gun). Peterostruki osvajač olimpijskih medalja je prvi kineski sportista uključen u nošenje baklje. Plamen će biti transportovan u Atinu, odakle će nastaviti put ka Pekingu.

- U teškim vremenima koja i dalje traju Igre u Pekingu 2022. godine biće bitan momenat koji će zbližiti svet u miru, prijateljstvu i solidarnosti - izjavio je predsjednik Olimpijskog komiteta Tomas Bah (Thomas Bach).

Međutim, na ceremoniji su bili prisutni mnogi demonstranti koji su tražili da se, zbog političke situacije u Kini i diskriminacije prema nekim etničkim grupama, otkažu Igre. Okupljeni su nosili tibetanske zastave i transparenjte "Ne genocidu", ali ih je grčka policija ubrzo uklonila.

Zimske olimpijske igre održavaju se od 4. do 20. februara 2020. godine, a Bosna i Hercegovina će imati pet predstavnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.