SARAJEVO

Avdić i Margetić primili delegaciju Ambasade Francuske u BiH

Ambadasodira lorens Fišer u glavnom gradu BiH boravi s ciljem promocije Olimpijskih ljetnih igara u Parizu 2024. godine

FENA

Sa dnašnjeg sastanka

Foto: FENA


Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić i dogradonačelnica Sarajeva Anja Margetić primili su danas delegaciju Ambasade Francuske. Delegaciju su predvodile ambasadorica Kristin Toudik (Christine Toudic) i francuska ambasadorica sporta Lorens Fišer (Laurence Fischer) koja u Sarajevu boravi s ciljem promocije Olimpijskih ljetnih igara koje će se održati 2024. godine u Parizu.

- Vlada KS i resorno Ministarstvo kulture i sporta će sigurno u periodu koji je ispred nas aktivno sarađivati i biti pravi partner u promociji Olimpijskih igara, ali isto tako i našeg Kantona, našeg brenda ‘Visit Sarajevo’, što je veoma značajno za državu BiH, Kanton i Grad. Ovo je početak veoma vrijedne i uspješne saradnje. Sve što smo do sada radili s Ambasadom Francuske je bilo izuzetno pozitivno i nastavit ćemo u tom pravcu - izjavio je ministar Avdić, nakon sastanka.

Promocija zajedničkih vrijednosti

Istakao je da je Vlada u čijem je sastavu do sada pokazala kakav je njen pristup u pogledu podrške olimpijskom sportu, te da ona neće izostati ni ubuduće.

- Siguran sam da ćemo, kao i do sada, odgovorno pristupiti planiranju sredstava za pripreme naših olimpijaca i paraolimpijaca - naglasio je ministar Avdić.

Ambasadorica Toudik zahvalila je na lijepom prijemu ministru i dogradonačelnici, kao i spremnosti da Kanton i Grad učestvuju u zajedničkim projektima promocije koje namjeravaju ovdje implementirati.

- Cilj nam je raditi na promociji zajedničkih vrijednosti. Za nas u Francuskoj je sport izuzetno važan i na njemu mnogo radimo puno u saradnji s Organizacionim komitetom za pripremu igara u Parizu. I kroz našu diplomatsku mrežu, angažirano promoviramo Olimpijske igre 2024. godine, a Sarajevo kao domaćin olimpijskih igara ima posebno iskustvo na tom planu i može nam puno pomoći u promociji. Bit će mnogo projekata koji za cilj imaju promociju mira i vrijednosti sporta - istakla je ambasadorica Fišer.

Saradnja značjna i za budućnost

Dogradonačelnica Anja Margetić iskazala je zahvalnost predstavnicama Ambasade jer su iskustva olimpijskog Sarajeva prepoznata kao značajna za organizaciji Olimpijade 2024. godine.

- Sarajevo nosi olimpijski duh, a 2019. godine je bilo i organizator EYOF-a. To je značajno iskustvo koje imamo za ovu vrstu događaja, te smo spremni dati svoj puni kapacitet i doprinos što boljoj organizaciji olimpijskih igara u Francuskoj, u saradnji s Ambasadom - istakla je dogradonačelnica Margetić.

Kazala je da će ova saradnja biti značajna i za budućnost, jer Sarajevo planira zajedničku kandidaturu za Zimske olimpijske igre Sarajevo-Barcelona 2030. godina - prenosi u saopćenju služba za Protokol i press KS.

NA VRH

Podijeli članak na