UŽAS

Horor iz Afganistana: Talibani odrubili glavu djevojčici koja je igrala odbojku

Samo dvije igračice su uspjele pobjeći, a ostale su u konstantnom strahu, rekla je jedna od trenerica juniorske reprezentacije te zemlje

E. Ćosić

Mahjabin Hakimi

Foto: GAZZETTE DELLO SPORT


Najnovije političke promjene koje su se desile u Afganistanu drastično su se odrazile i na tamošnji sport. Naime, talibani su ženama zabranili bavljenjem sportom, a mjere koje su uvele otišle su toliko daleko da su ubili jednu odbojkašicu.

Radi se o Mahjabin Hakimi, koja je bila juniorska reprezentativka Afganistana, a talibani su je ubili na brutalan način, odrubivši joj glavu. Da stvar bude gora, fotografije su objavili na društvene mreže.

Njena porodica je potvrdila da je ubijena, ali nisu željeli davati više informacija. Ovu vijest su prenijeli brojni svjetski mediji, između ostalih, i italijanska Gazzette.

– Samo dvije igračice su uspjele pobjeći iz Afganistana, a ostale su u konstantnom strahu. Talibani ih proganjaju, sve su one ugrožene i sakrivaju se – rekla je jedna od trenerica reprezentacije za "Persian Independent". Ona se zbog sigurnosti porodice nije predstavila svojim imenovom, već pseudonimom Sura Afzali (Suraa).

Inače, ženska odbojkaška reprezentacija Afganistana tražila je od stranih organizacija peticiju za pomoć da ih izvuku iz države, ali je napuštanje zemlje do sada bilo neuspješno.

Više o temi Afganistan

NAKON TEŠKIH PREGOVORA
FIFA potvrdila: Evakuisano još 57 sportista

Više o:

Afganistan Talibani
NA VRH

Podijeli članak na