RUKOMET

Edin Klis iz Zagreba za "Avaz": Drago mi je što će mladi dobiti priliku

Mislim da je Mađarska protivnik po mjeri za nas i da možemo pokazati svoje mogućnosti

Klis: Obrvan je trener kakav mi treba. RK Zagreb

Piše: Er. Bijedić

25.10.2021

Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivica Obrvan je sa spiska izostavio kapitena Mirsada Terzića, Nikolu Prcu i Ivana Karačića te najavio da u sklopu novembarskog okupljanja i u utakmicama s Mađarskom (4. i 5. novembra) želi priliku pružiti mlađim igračima.


Vidljiv napredak

S obzirom da se radi o izostavljena dva lijeva i jednom srednjem beku, jasno je da će više prostora dobiti mlađi vanjski igrači među kojima je i Edin Klis, koji od ljetos igrajući za Zagreb svoj potencijal pokazuje u Hrvatskoj.

- Lijepo mi je, super se osjećam, to je evropski klub i drago mi je da sam tu. Dobio sam priliku da igram i to mi je najbitnije. Igram hrvatsku ligu, pomalo ulazim i u Ligi prvaka, a sve to to mi je neophodno iskustvo da stasam u pravog igrača – kaže Edin Klis i dodaje da osjeća pomake:

- Napredak je vidljiv, osjetim sam po sebi da sam puno fizički spremniji i da se pametnije ponašam u odbrani i napadu, više “cijenim loptu” jer je to viši nivo takmičenja.

U Zagrebu mu je trener ujedno i selektor BiH.

- Drago mi je što imam priliku raditi pod palicom Ivice Obrvana. Puno se radi, puno zahtijeva od nas mladih igrača, ali nam i daje dosta šansi i mislim da je ovo dobra sredina za mene. To je upravo trener kakav mi treba da od mene sutra – prekosutra bude dobar igrač – govori Klis.


Više prostora

U novembru bi trebao dobiti više prostora u igri protiv Mađarske.

- Vidim da je ovo okupljanje s puno mladih igrača. U jednu ruku mi je drago, u drugu krivo jer takve legende napuštaju reprezentaciju. Ipak, drago mi je što bi mi trebali njih zamijeniti i pokazati koliko možemo i znamo. Mislim da je sad prava prilika za nas da se pokažemo u najboljem svjetlu – smatra bek Zagreba.

Okupljanje je na rasporedu 1. novembra u Sarajevu, a potom i dvomeč s Mađarima.

- Mađarska je rukometna zemlja, puno ulažu u rukomet, imaju jaku reprezentaciju, kao i prvenstvo iz kojeg uvijek mogu izvući dobre igrače. Mi se ne smijemo predati, pokazatelj je utakmica Zagreb - Vesprem gdje smo kao potpuni autsajderi došli u poziciju da penali odlučuju. Tako da mislim da je Mađarska protivnik po mjeri za nas i da možemo pokazati svoje mogućnosti – zaključio je Klis.

Prijaju pohvale Prce

Upravo Nikola Prce je nedavno za “Dnevni avaz” izjavio da u njemu vidi našu najbolju perspektivu na poziciji lijevog beka.

- Nisam znao, ali mi je drago ako je Prce tako izjavio. On je jedan od najboljih, ako ne i najbolji naš rukometaš koji je i previše dao reprezentaciji. Drago mi je da sam dobio takve pohvale od njega i nadam se da ću to i opravdati – kaže Edin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.