PLIVANJE

Lana Pudar na Svjetskom kupu i Evropskom prvenstvu u Rusiji

Vraća se u bazen nakon više od tri mjeseca takmičarske pauze

A. V. / Fena

Pudar: Veliki izazovi

Foto: AGENCIJE


Nakon više od tri mjeseca takmičarske pauze mostarska plivačica Lana Pudar opet se vraća u bazen te će nastupiti na Svjetskom kupu i Evropskom prvenstvu u plivanju, koja će se održavati u ruskom gradu Kazanu.

Najbolje plivačice svijeta

Prvo će u razdoblju od 28. do 30. oktobra nastupiti na "2021 FINA Swimming World Cup" koji se održava u organizaciji Međunarodne plivačke federacije (FINA), a riječ je o takmičenju koje okuplja najbolje plivače svijeta. Ovogodišnja serija Svjetskog kupa organizira se u četiri grada, Berlinu, Budimpešti, Dohi, a zadnja stanica je Kazan, gdje će nastupiti i Pudar, priopćeno je iz Kluba vodenih sportova (KVS) "Orka".

Na mitinzima Svjetskog kupa ove godine nastupile su neke od najboljih svjetskih plivačica, poput osvajačice zlatne medalje s Olimpijskih igara u Tokiju u disciplini 100m leptir Kanađanke Megi Meknil (Maggie MacNeil), te višestruke olimpijske i svjetske prvakinje Australke Eme Mekeon (Emma McKeon), Nizozemke Ranomi Kromoviđojo (Kromowidjojo), Australke Kajl Čalmers (Kyle Chalmers), te mnoge druge osvajačice evropskih, svjetskih i olimpijskih odličja.

Nakon nastupa na Svjetskom kupu Pudar će u od 2. do 7. novembra nastupiti na svom prvom seniorskom prvenstvu Evrope u 25-metarskim bazenima, koje se također održava u ruskom gradu Kazanu.

Kao dio bosanskohercegovačke reprezentacije u kojoj su još i Emir Muratović, Nikola Bjelajac, Jovan Lekić i Adi Mešetović, Pudar će nastupiti u svoje najjače tri discipline 50, 100 i 200 metara leptir.

Glavna trenerica bh. reprezentacije na ovom prvenstvu je trenerica "Orke" iz Mostara, a ujedno i Lanina trenerica Alena Ćemalović.

Što se tiče očekivanja, Ćemalović naglašava da je još uvijek početak sezone, da su iza Lane veoma teški treninzi i da će oba navedena takmičenja odraditi iz punog treninga.

Teški treninzi

- Poslije vrlo napornog i intenzivnog perioda od Laninog isplivavanja A olimpijske norme, evropskog zlata, nastupa na Olimpijskim igrama, ali i nesretne ozljede noge koju je imala, morali smo se dobro odmoriti od plivanja i treninga. Iskreno, odmor joj je bio potreban više s psihičkog nego li s fizičkog aspekta, ipak je to bio vrlo intenzivan period za djevojčicu od svega 15 godina. Lana je upisala i prvi razred mostarske Druge gimnazije, tako da smo morali napraviti i novi raspored treninga, prilagoditi ga Laninim školskim obavezama i sve nam je to pomalo predstavljalo opterećenje, naročito jer smo opet dobar dio vremena zbog neadekvatnih uvjeta u svom gradu morali provesti na bazenima izvan Mostara - kazala je Ćemalović.

Pudar je s pripremama za novu plivačku sezonu krenula početkom septembra.

- Treninzi u prethodnom periodu bili su vrlo teški, tako da su ruke i noge još pomalo teške, ali to nikako ne znači da na ova takmičenja idemo rekreacijski. Sigurna sam da će Lana dati svoj maksimum, jer ona drugačije i ne zna plivati, te da će postići veoma dobre rezultate. Nastupi na ovim takmčenjima Lani će puno značiti za sve ono što je očekuje u narednom periodu - istakla je Ćemalović.

Dodala je kako Lanu do kraja godine čeka i nastup na svjetskom seniorskom prvenstvu koje će se održati u periodu od 16. do 23. prosinca u Abu Dabiju (UAE).

Inače, Lana Pudar u ovoj godini postigla je fenomenalne rezultate postavši juniorska prvakinja i dvostruka viceprvakinja Evrope, kao i prva plivačica iz BiH koja je isplivala A olimpijsku normu s kojom je, kao jedna od najmlađih plivačica, nastupila na ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju.

Više o:

Lana Pudar Plivanje
NA VRH

Podijeli članak na