NISU TRAŽILI AZIL U SRBIJI

Hrvači iz Maroka nestali po dolasku u Beograd

Slučaj je prijavljen policiji u Srbiji i ambasadi Maroka u Beogradu

Svjetskom prvenstvu u hrvanju U-21 održano je u Beogradu. Arhiva

G. Š.

10.11.2021

Dvojica mladih sportista iz Maroka iskoristili su učešće na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Srbiji da ilegalno napuste tu afričku zemlju. Ovo je na svom Facebook-u objavio predsjednik Hrvačke federacije Maroka Fouad Meskout, navodeći da je slučaj prijavljen policiji u Srbiji i ambasadi Maroka u Beogradu.


Kriminalna mreža

Dvojica marokanskih hrvača trebalo je da se takmiče na Svjetskom prvenstvu do 23 godine koje se u Beogradu održavalo od 1. do 7. novembra, a na kojem je učestvovalo više od 600 sportista iz 60 zemalja.

Kako su prenijeli marokanski mediji, čim je reprezentacija te zemlje sletila na beogradski aerodrom, hrvači su nestali bez traga.

Predsjednik Hrvačke federacije Maroka je naveo da "iza bjekstva dvojice hrvača u Srbiji stoji kriminalna mreža specijalizovana za ilegalne imigracije".

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije nisu odgovorili na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) da li je poznato gdje se sportisti trenutno nalaze, niti da li su još na teritoriji Srbije.

Odgovori nisu stigli ni iz ambasade Maroka u Srbiji, niti od organizatora takmičenja u Beogradu.


Bijeg iz Maroka

Kako RSE nezvanično saznaje, sportisti nisu zatražili azil u Srbiji.

Ovo je jedan u nizu primjera kako marokanski sportisti koriste učešće na međunarodnim takmičenjima u državama za koje im je, poput Srbije potrebna viza, da napuste zemlju porijekla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.