OLIMPIJSKE IGRE

Kinezi odgovorili SAD-u: Poduzet ćemo protumjere, ako nastavite pozivati na bojkot Igara

Očekuje se da će Bidenova administracija ove sedmice objaviti da dužnosnici američke vlade neće prisustvovati Olimpijskim igrama

Lijan poslao poruku Amerikancima. Agencije

Fena

6.12.2021

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je "kako bi američki političari trebali prestati pozivati na diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu kako bi izbjegli narušavanje bilateralnih odnosa", te "da će Kina će poduzeti "protumjere" ako bude potrebno".

Očekuje se da će Bidenova administracija ove sedmice objaviti da dužnosnici američke vlade neće prisustvovati Olimpijskim igrama 2022. u Pekingu, javio je CNN.

- Oni koji pozivaju na bojkot žele privući pažnju i trebali bi prestati "kako ne bi uticali na dijalog i saradnju između Kine i Sjedinjenih Država u važnim područjima.  Ako SAD insistiraju na svjesnom držanju svog kursa, Kina će poduzeti odlučne protumjere, rekao je Žao Lijan (Zhao Lijian), glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Fena.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je prošlog mjeseca da razmišlja o takvom diplomatskom bojkotu u znak protesta protiv kineskog stanja ljudskih prava, uključujući ono što Vašington kaže da je genocid nad manjinskim muslimanima. Američka administracija je pod pritiskom aktivista i članova Kongresa da "preskoči" igre.

"Bijela kuća" odbila je komentarisati izvještaj CNN-a u nedjelju. Četiri izvora koji poznaju razmišljanje administracije ranije su rekli Reutersu da postoji sve veći konsenzus unutar "Bijele kuće" da se američki dužnosnici drže podalje od Olimpijskih igara u Pekingu.

CNN je rekao da američki bojkot neće spriječiti sportiste da učestvuju na igrama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.