RUKOMET

Nikola Prce se oprašta na EP: Reprezentaciji sam dao puno, ali puno i dobio

Mi ni sada nemamo mogućnost da mijenjamo deset igrača niti iko na svijetu to radi, ali može se sistematski i polako, rekao je bh. rukometni as

Prce: Uvijek na raspolaganju “Zmajevima”. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

8.12.2021

Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih rukometaša svih vremena Nikola Prce (41) oprostit će se od reprezentativnog dresa na Evropskom prvenstvu (EP) u Mađarskoj i Slovačkoj u januaru iduće godine.


Podmlađivanje tima

Prce je kao 25-godišnjak debitirao za bh. A-tim u januaru 2006. godine protiv Nizozemske, kada je selektor bio Vojislav Rađa. Tako će u januaru 2022. obilježiti punih 16 godina igranja za BiH. Posebno ćemo pamtiti 18 golova u dvomeču s Islandom za plasman na SP u Kataru 2015. godine, 10 pogodaka protiv Češke u ključnom meču za plasman na EP u Norveškoj 2020., kao i niz kvalifikacija u kojima je bio najbolji strijelac i igrač tima.

- Vrijeme je da se oprostim, možda je to i odlična prilika, jer je Evropsko prvenstvo pred nama - rekao je Prce i dodao:

- Uvijek ću biti na raspolaganju reprezentaciji, ali mislim da sad imamo mladih igrača koji treba da se pokažu. Nemamo šta više čekati u tom smislu, ne samo na mojoj poziciji nego i na još nekoliko. Posljednjih godina nije ušlo puno igrača u tim, ali ih se nije puno ni pokazalo. Mi ni sada nemamo mogućnost da to radimo na ho-ruk i mijenjamo deset igrača niti iko na svijetu to radi, ali sistematski i polako se može. Igrač mora imati neku podlogu pa da se dovede u reprezentaciju.

Također je istakao i ovo:

- Mislim da sam reprezentaciji puno dao, ali i puno dobio. Bilo je mnogo kvalifikacija, ovo je treći odlazak na veliko takmičenje i mislim da je vrijeme za moje povlačenje.


Nikola Prce. Arhiva

Otvorilo se

Na pitanje šta bi uljepšalo oproštaj, odgovara:

- Bilo kakva pobjeda na EP-u bila bi veliki dobitak, a najrealnije bi to bilo ostvariti protiv Češke. Ne trebamo sanjati prolazak dalje jer mislim da je to teško. Jedna pobjeda bi puno značila za kasnije kvalifikacije i žrijeb - kaže Prce.

Nikola je već treću sezonu član kosovskog tima Besa Famgas, za koji je prije nekoliko dana u EHF Evropskom kupu postigao 11 golova protiv bugarske Turde.

- Otvorilo mi se, igrao sam dobro. Skraćen je roster i moraš povući malo više od očekivanog, pogotovo u oba pravca, što je teže za nekoga u mojim godinama. Borim se s tim nekako, a, Bogu hvala, zdravlje me služi - kaže Prce.

Evropske utakmice su pokazatelj njegove forme.

- Ne mogu reći da u ligi igram na 100 posto jer su to ekipe od kojih smo dosta bolji i ne „zapinje se“ maksimalno. Tako da su neki pokazatelji četiri utakmice u Evropi i time sam zadovoljan. Znao sam da smo s Borcem al pari, ali nisam mislio da ćemo parirati Turdi, koja će igrati važnu ulogu u EHF Evropskom kupu - zaključuje Prce.

Ispadanje od Turde

Besa Famgas je zbog jednog gola ispala od Turde iz Evropskog kupa (30:28, 26:29).

- Znali smo, čim smo izvukli Turdu, da je to velika prepreka za nas, da imaju dosta iskustva u Evropi, osvojili su ovaj kup 2018. godine. Znali smo da su veliki favoriti, ali smo osjetili da smo u dobroj formi te, analizirajući ih, vidjeli smo da im možda možemo parirati uz naš veoma dobar dan i njihov loš. U dvije utakmice smo ispali za gol i ostaje mali žal, iako smo prvenstveno ponosni jer smo do posljednje minute bili u igri. Koštao nas je mali roster jer Turda ima 16 igrača. To je sigurno imalo veliki utjecaj - analizira Prce.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.