TREĆA NA SVIJETU

Ni kiša ni hladnoća ih nisu spriječili: Mostarci ovacijama i aplauzom dočekali sjajnu Lanu Pudar

Oko 1000 građana Mostara velikim odazivom, te dugotrajnim pljeskom i ovacijama pozdravili su Lanu

M. Smajkić

23.12.2021

Lana, Lana, Lana...zagrmilo je večeras iz okupljene mase Mostaraca na Šetalištu , gdje je na velikoj pozornici, postavljenoj u sklopu Adventa u svom gradu dočekana naša najbolja plivačica, Lana Pudar.


Prethodno je Lana dočekana na Sarajevskom aerodromu nakon završenog Svjetskog prvenstva u plivanju u Abu Dhabiju na kojem je osvojila bronzanu medalju za našu državu na 200 metara delfin.

Lana je i najbolja evropska juniorska plivačica u dvije kategorije, kako je to objavio portal Swimranking

Prema podacima koje je objavio ovaj portal, Lana je najbolja juniorska plivačica „Starog kontinenta“ na 100 i 200 metara delfin te evropska juniorska rekorderka, dok je druga na 50 metara delfin.

- Želim da vam se zahvalim svima što ste se okupili ovdje u tako velikom broju i što me podržavate. Utisci su odlični, stvarno, ponosna sam na svoj rezultat, sve je prošlo u najboljem redu, sanjala sam o medalji na Svjetskom prvenstvu i drago mi je što mi se taj san ostvario. Poseban je to osjećaj. Malo sam umorna od čitavog puta , ali bilo mi je odlično u Abu Dabiju, a puno sam vremena pomogla i van Mostara tako da bi nam stvarno puno pomoglo kada bismo dobili olimpijski bazen - obratila se Lana svojim sugrađanima koje ni kiša nije omela da joj ovacijama i aplauzom iskažu podršku.

Doček Lane u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Njena trenerica Alena Ćemalović kazala je da im je prioritet bio to da Lana ode na Svjetsko prvenstvo i da stekne iskustvo.

- Ali, ona je to tako dobro odradila, sve je slušala što smo joj govorili i ima to nešto u sebi da skoči i da se nosi sa svim tim djevojkama. To je nevjerovatno - rekla je Ćemalović.

Damir Đedović, predsjednik Plivačkog kluba „Orka“ kazao je da je nevjerovatan osjećaj vidjeti zastavu BiH uz one velikih sila.

- Lana je, kada je osjetila priliku, zgrabila i nije je ispuštala - rekao je Đedović, dodavši da su danas u avionu računali da je naša najbolja plivačica sa svojom trenericom izvan Mostara šest mjeseci i 17 dana.

- Tako da definitivno utiče na kvalitet izvedbe i na sve što može i nadam se da će ovaj rezultat dovesti do toga da se napokon krene ozbiljno u projekt izgradnje Olimpijskog bazena - dodao je Đedović.

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara se našalio da se olimpijski bazen ne smije više spominjati dok se on ne izgradi.

-Lana, tebi hvala, mislim da je ovo najljepši adventski poklon koji je Grad Mostar mogao dobiti-kazao je Kordić.


Inače, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara usvojena je odluka da se Lana Pudar zbog svoje historijske bronze nagradi sa iznosom od 10.000 KM.

Zaključak o tome da se naša najbolja plivačica nagradi adekvatno danas je iznesen i na Skupštini HNK, na iniciijativu Kluba zastupnika SDA, međutim, to nisu željeli podržati pojedini visoki funkcioneri iz HDZ-a BiH. Zaključak na koncu nije prošao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.