RUKOMET

Mirko Herceg, lijevi bek reprezentacije BiH, za "Avaz": Rasterećena ekipa je najopasnija

Nemamo šta izgubiti, možemo samo dobiti, rekao je Ljubušak

Herceg: O Špancima i Šveđanima ne treba puno pričati. ARHIV

Piše: Er. Bijedić

27.12.2021

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je počela svoju drugu etapu priprema za Evropsko prvenstvo koje se od 13. do 30. januara iduće godine igra u Mađarskoj i Slovačkoj.

Test mečevi

Prva etapa se odvijala prošle sedmice, dok je posljednja faza priprema, kad će tim tek biti potpuno kompletiran, na rasporedu poslije novogodišnjih praznika.

- Prva etapa priprema je najteža jer smo stigli iz klubova. Trebalo bi odmoriti poslije naporne polusezone, ali nema odmora jer su tu obaveze sa reprezentacijom. Radili smo i snagu, i taktiku, sve pomalo. Fale nam igrači koji će se priključiti poslije Nove godine. Međutim odradili smo dosta dobrih treninga – kaže Mirko Herceg.

U posljednjoj fazi priprema ekipa će imati i dvije test utakmice 7. i 8. januara jer na Kroacija kupu u Osijeku učestvuju zajedno sa Hrvatskom i Rusijom. Potom im slijede izazovi u okviru grupe E koju će igrati u Bratislavi.

- O Špancima i Šveđanima ne treba puno pričati. Svi se nadamo tim prvim bodovima protiv Čeha, ali i oni su jedna ozbiljna reprezentacija. Svakako da neće nijedna utakmica biti lagana, to je ipak Evropsko prvenstvo. Ali mi tamo ne idemo pognute glave, nego da odradimo najbolje što možemo, a nadamo se da ćemo nekoga i iznenaditi – kaže Herceg.

Na papiru su Španija i Švedska veliki favoriti ne samo protiv nas, nego i u borbi za medalje.

- Nećemo kalkulirati i predati se prije nego utakmica krene. Idemo svaku utakmicu pokazati najbolje što možemo, ali neka realna priča je da se možemo najviše nadati bodovima protiv Čeha – napominje Ljubušak.

Najveća prednost

Naš tim na svom drugom EP-u bi napravio iskorak prvom pobjedom na smotri najboljih Starog kontinenta.

- Mislim da je naša najveća prednost što u sve te utakmice možemo ući rasterećeno. Nemamo šta izgubiti, možemo samo dobiti. Velika stvar je već to što smo se po drugi put zaredom plasirali na EP. Tako da možemo ući rasterećeno u utakmice, a ekipa koja igra rasterećeno je po meni najopasnija. Samo da nas zdravlje posluži, da odemo u najjačem sastavu i pokažemo se najbolje što možemo – govori Mirko.

Važno je da sve igrače zdravlje jako dobro služi. Za ekipu je svakako šteta što ne može računati na Marka Panića.

- Panić će sigurno faliti, znamo kakav je igrač u odbrani i napadu. Svima je žao što nije tu, ali takva je situacija, trebamo se pomiriti s tim i probati nadoknaditi, a na koji tačno način je već stvar trenera. Najvažnije je to da smo svi trenutno zdravi, dobro radimo i čekamo da se priključi ostatak ekipe – rekao je Mirko Herceg.

Sezona u Čurgu

Mirko Herceg je ovog ljeta iz mađarskog Đonđoša prešao u konkurentski Čurgo, ali sezona nije krenula po planu.

- Imali smo turbulentnu polusezonu, smijenjen je i trener iz Španije. Imali smo loš rezultat, tek pred kraj godine smo se malo digli i nadamo se da će u drugom dijelu sezone biti dosta bolje. Možda je prednost za nas što nije velika bodovna razlika, tako da se vrlo brzo možemo uključiti u trku za vrh – kaže Herceg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.