IZBOR NOVINARA

Tompson-Herah i Levandovski najbolji na svijetu u 2021. godini

Za najbolju ekipu godine izbarana je nogometna reprezentacija Italije

Tompson-Herah i Levandovski. AGENCIJE

A. V. / Fena

29.12.2021

Jamajčanska atletičarka Ilejn Tompson-Herah (Elaine Thompson-Herah) i poljski nogometaš Robert Levandovski (Lewandowski) proglašeni su najboljim sportistima godine u svijetu od Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS). Za najbolju ekipu godine izbarana je nogometna reprezentacija Italije.

U izboru je učestvovalo 529 novinara iz 114 zemalja.

Tompson-Herah je prvi put dobila ovu nagradu za osvajanje tri zlatne olimpijske medalje u sprintu u Tokiju. U glasanju je dobila 605 bodova. Druga je bila dobitnica "Zlatne lopte" za najbolju nogometašicu godine Španjolka Aleksija Putelja (Alexia Putella), članica Barcelone, s 490 bodova. Treća mjesto je zauzela svjetska rekorderka u troskoku i olimpijska pobjednica Julimar Rohas (Yulimar Rojas) iz Venecuele  (346 bodova).

Čan njemačkog Bajerna, Robert Levandowski, dobio je 435 bodova i tako zadržao titulu među sportistima, koju je prvi put osvojio prošle godine. Svjetski prvak Formule 1 Nizozemac Maks Ferstapen (Max Verstappen) rangiran je drugu poziciju s 349 bodova, dok je treći sedmerostruki osvajač "Zlatne lopte" Argentinac Lionel Mesi (Messi). Bivši član Barcelone, sada igrač PSG-a, za nastupe u argentinskoj reprezentaciji, koja je osvojila Južnoameričko prvenstvo, dobio je 314 bodova.

Italijanska nogometna reprezentacija, koja je ljetos osvojila naslov prvaka Evrope, dobila je 767 bodova u glasanju za najbolju ekipu godine. Drugo mjesto zauzeli su nogometaši njemačkog Bajerna (503), a treće nogometna reprezentacija Argentine (459), prenosi STA.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.