PRED EP 2022

EHF odao počast rivalstvu Balića i Karabatića

Baliću je najteži poraz protiv Karabatića bio u finalu Svjetskog prvenstva 2009. godine u Zagrebu

Nikola Karabatić i Ivano Balić. Twitter

I. Ćosić

5.1.2022

Evropsko prvenstvo je sve bliže, a ljudi iz EHF-a koji su zaduženi za promociju su na svojim mrežama objavili tekst o najžešćim rivalstvima na svojim natjecanjima. Jedno od njih je definitivno i rivalstvo Ivana Balića i Nikole Karabatića.


Balić nikad nije osvojio Evropsko prvenstvo s Hrvatskom

- Dvojica maestra predvodila su svoje reprezentacije i niste mogli reći ko je bolji igrač od njih. Balić je bio peterostruki MVP raznih natjecanja, ali nikad nije osvojio Evropsko prvenstvo.

Karabatić je dva puta bio MVP turnira, bio je tri puta IHF-ov igrač gdoine te je u svoje ormare pospremio 10 zlatnih medalja, a ono što je najbitnije da još uvijek igra", stoji u tekstu koji je objavio EHF.


"Dva supermena"

- Historija rivalstva između ova sva supermena počela je 2006. godine na Evropskom prvenstvu, kad je Francuska pobijedila Hrvatsku u polufinalu u Švicarskoj i tako započela put prema svom prvom trofeju u historiji. Hrvatska je 2008. godine bila druga, ispred Francuske koja je osvojila bronzanu medalju.

Podsjećamo, 2010. godine Francuska je osvojila Evropsko prvenstvo, a Balić i društvo opet su se zadovoljili drugim mjestom.


Baliću je najteži poraz protiv Karabatića bio u finalu Svjetskog prvenstva 2009. godine u Zagrebu. Francuska je tad uzela zlatnu medalju, a Balić je u jednom trenutku bacio svoju srebrnu medalju. Francuska je Hrvatsku dvaput izbacila s Olimpijskih igara – u Pekingu i u Londonu, a oba puta u polufinalu - stoji u tekstu Evropske rukometne federacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.