EP 2022

Obrvan: Evropsko prvenstvo je neregularno, nemamo širok roster kvalitetnih igrača

"Zmajevi" su saznali loše vijesti pošto su koronavirusom zaražena četiri vrlo bitna igrača za našu selekciju

Obrvan: EP neće donijeti rukometu nešto dobro. Screen

I. Ćosić

10.1.2022

Rukometni reprezentativci Bosne i Hercegovine u završnici su priprema za Evropsko prvenstvo i za put u Slovačku, gdje će igrati grupnu fazu pomenutog takmičenja. 

"Zmajevi" su saznali loše vijesti pošto su koronavirusom zaražena četiri vrlo bitna igrača za našu selekciju, a riječ je o Elmiru Građanu, Admiru Ahmetaševiću, Dinu Hamidoviću i Alenu Ovčini, te će oni propustiti start prvenstva. 

Obraćanje selektora

Svoje viđenje situacije dao je i selektor Ivica Obrvan, koji kaže da je Evropsko prvenstvo neregularno na ovakav način.

- Ovo zadnje testiranje je s mog gledišta ludila, s kojim smo suočeni zadnjih 20 dana, psihozom iščekivanja rezultata, odlaska u Osijek, vraćanja nazad… Otišli smo tamo negativni, a vratili se s potencijalno dvije zaraze.

Iskreno, očekivao sam ovako tešku situaciju i bio sam pesimista po pitanju ove zaraze. Živjeli smo u vremenu kad se epidemiološke mjere oko nas nisu puno poštivale, ne samo kod nas nego svugdje - rekao je razočarani Obrvan.

Igrači bili na oprezu

- Ne možete živjeti u staklenom zvonu. Igrači hodaju, udišu zrak i bez obzira što smo dosta pazili desilo se da imamo četiri igrača koja su sada otpala. Ahmetašević, Građan, Ovčina i Hamidović. To su vrlo bitna četiri igrača koja su prošla cijele pripreme i sve taktičke, odbrambene i napadačke zamisli.

Usudio bih se kazati da je ovo Evropsko prvenstvo već u ovom trenutku neregularno. Neke reprezentacije prolaze i kroz gore situacije nego mi.

Nikad ne znate šta će se dogoditi sutra na testiranju. Prvenstvo će se igrati, ali ja ne smatram da će ono donijeti rukometu nešto dobro - izjavio je selektor BiH.

Fokus na predstojeće izazove

Selektor želi da se igrači fokusiraju na utakmice koje im predstoje.

- Moramo se fokusirati na tu utakmicu protiv Švedske prvog dana EP i nadati se da se zaraza neće širiti. Nadam se da ćemo imati dovoljno fokusa i snage da odigramo u prvom krugu tri dobre utakmice. 

Korona je u fokusu, ali imali smo mi i puno problema s povredama. Vranješ nije odradio nijedan trening, priključio nam se danas nakon terapija, a i Senjamin Burić je imao povredu aduktora i propustio je dvije sedmice.

On se jučer priključio treninzima. Ne govorim to tražeći alibi, nego da kažem da smo se suočili s nekoliko problema. Nemamo mi širok roster kvalitetnih igrača i svi moramo dati maksimum da bi na ovakvom prvenstvu ostvarili dobar rezultat - dodao je Obrvan i poručio:

- Nadam se da će momci biti u pravom izdanju i da ćemo dostojno, koliko je to moguće u ovom trenutku, prezentirati Bosnu i Hercegovinu na Evropskom prvenstvu - dodaje Obrvan.

Otvaranje prvenstva protiv Švedske

Za kraj je najavio prvi meč, a to će biti duel sa Švedskom u četvrtak od 20:30 sati.

- Danas smo dobili informaciju da su oni svi negativni. Prema najavama iz Švedske i dva krila koja su bila zaražena sad su negativna i bit će u punom sastavu. Švedska je u krugu favorita za medalju i suludo je trošiti riječi o njima. Izraziti su favoriti i mogu kazati i u cijeloj grupi.

Borit ćemo se i dat ćemo maksimum. Prije svega me zanima da igrači maknu fokus s tog iščekivanja testova, da se vrate u normalu i da razmišljaju o protivnicima, te da kroz tri utakmice tražimo kvalitetne igre - zaključio je selektor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.