RUKOMET

“Zmajevi” pred start Evropskog prvenstva: Mladi moraju dobiti šansu

Nadamo se da se zaraza neće proširiti i da ćemo imati dovoljno snage i koncentracije da u prvom krugu odigramo tri dobre utakmice, poručio selektor Ivica Obrvan

Obrvanovi izabranici turnir otvaraju susretom protiv Švedske. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

12.1.2022

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine jučer je doputovala u Bratislavu na Evropsko rukometno prvenstvo, koje je na programu od 13. do 30. januara u Mađarskoj i Slovačkoj.

U sklopu takmičenja prepunog neizvjesnosti i stresa zbog uvjeta koje donosi pandemija koronavirusa “Zmajevi” će igrati u grupi E gdje su im protivnici Švedska (sutra od 20.30 sati), Češka Republika (subota od 18 sati) i Španija (ponedjeljak od 18 sati).


Lijevo krilo

Na posljednjem testiranju pred odlazak na EP pozitivne rezultate PCR testa na prisustvo koronavirusa dobila su četiri igrača: Elmir Građan, Admir Ahmetašević, Dino Hamidović i Alen Ovčina.

Od ove četvorice član udarne postave je bio samo Alen Ovčina na lijevom krilu. Umjesto njega teret će trebati preuzeti Vlado Draganić i Enes Keškić. S obzirom na povrede Vladimira Vranješa i Senjamina Burića sigurno da će timu nedostajati pomoć Elmira Građana. Uz njih trojicu na poziciji pivota Obrvan može računati još na Adina Faljića i Dragana Šoljića, također rukometaše koji dosad nisu imali puno udjela u igri A tima BiH. Oni će sigurno morati podnijeti dio tereta.

“Zmajevima” ostaje sa postojećim snagama predstaviti se što je bolje moguće. Prisjetimo se da su puno teže desetkovani nego pred Bratislavu pružili odličan otpor Njemačkoj u Dizeldorfu

Preusmjeriti fokus

- Moramo se fokusirati i okrenuti onome što nas čeka, nadamo se da se zaraza neće proširiti i da ćemo imati dovoljno snage i koncentracije da u prvom krugu odigramo tri dobre utakmice. Svi moramo dati maksimum da bi polučili dobar rezultat – rekao je selektor Ivica Obrvan.

Prvi meč nosi okršaj sa Švedskom koju mnogi smatraju i favoritom grupe.

- Švedska spada u krug favorita za medalju, suvišno je pričati o njihovoj kvaliteti. Ako im i nedostaje neki igrač sigurno da im je to puno lakše nadomjestiti nego nama, tako da su oni favoriti u toj utakmici, ali i u grupi. Borit ćemo se i bitno je da igrači maknu fokus sa iščekivanja rezultata testova, da se vrate u normalu, treninzima, razmišljanju o protivniku i taktici, da se kroz te tri utakmice predstavimo u što boljem svjetlu - zaključio je bh. selektor.

Najteže pogođeni

Pred start EP najteža situacija s koronavirusom između selekcija u grupi E je bila u našem A timu jer su Španci i Česi put Bratislave krenuli bez problema, dok se kod Švedske poslije tri pozitivna slučaja stanje popravilo i oni neće moći računati samo na Lukasa Pelasa (Lucas Pellas).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.