BRATISLAVA

"Zmajevi"započinju put na EP: Bez predaje uprkos velikim problemima

Selektor Obrvan bez šestorice igrača

Drugi nastup BiH na EP. ARHIV

Piše: A. V.

13.1.2022

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večerašnjim susretom sa Švedskom u Ondrej Nepela Areni u Bratislavi započet će nastup na Evropskom prvenstvu.

Bez šestorice

“Zmajevi” će nastupiti u grupi E, a osim Šveđana, protivnici će im biti Španci i Česi.

- Sam plasman na EP je veliki uspjeh za nas, rekao je selektor našeg tima Ivica Obrvan na jučerašnjoj pres-konferenciji i dodao:

- Očekujemo da ćemo kvalitetno prezentirati Bosnu i Hercegovinu, pružiti dobre nastupe u jako teškoj grupi, s protivnicima kao što su Švedska, Španija i Češka. Nadam se da ćemo, uprkos svim problemima koje imamo, biti u dobrom izdanju. Svakako da bismo željeli da u drugom nastupu BiH na evropskim prvenstvima zabilježimo pobjedu. To nam je jedan od ciljeva, bio bih jako sretan da u tome uspijemo.

“Zmajevi” su u Bratislavu doputovali bez četiri igrača (Elmir Građan, Admir Ahmetašević, Dino Hamidović i Alen Ovčina), koji su bili pozitivni na posljednjem testiranju i očekuje se rasplet situacije s njima.

Na testiranju u utorak svi ostali igrači su bili negativni, međutim, na posljednjem testiranju pred utakmicu pozitivan je bio Dejan Malinović, dok je Mirko Herceg treći dan pod temperaturom, ali je negativan. Ni on također večeras neće nastupiti.

Šveđani na zadnjem testiranju nisu imali pozitivnih slučajeva.

- Bili su u problemu s dva lijeva krila. Ali njima ako ne igra Pelas (Pellas), onda igra Vane (Wanne). To je onda samo dva posto slabija ekipa ako jedan od njih izostane. Jedino da im se dogodi epidemija, pa da im nedostaje pola tima, to bi nešto značilo. Ali u ovom trenutku bi trebali nastupiti u kompletnom sastavu... Vrijedno smo trenirali, spremni smo da igramo najbolje što možemo - zaključio je Obrvan.

Očekivanja od EP iznio je i kapiten našeg tima Mirsad Terzić.

Gladni mečeva

- Atmosfera u ekipi je, kao i uvijek, izvrsna. Tužni smo jer nismo imali šansu igrati prijateljske utakmice, ali gladni smo dobrih mečeva. Vjerujem da će ove tri utakmice u grupi biti žestoke. Kao što je rekao selektor, očekujemo da ćemo osvojiti neke bodove. Mi smo veoma pozitivna grupa momaka, imamo dobru vezu između napada i odbrane. Favoriti u našoj grupi će imati problema s nama, želimo se dobro predstaviti - kazao je Terzić.

Terzić je govorio i o očekivanjima od jednog od naših glavnih aduta, golmana Benjamina Burića.

- Znate da je golman nekad najvažniji u rukometu. Benjamin je za nas veoma važan, nadam se da ćemo mu dati dobru pomoć u odbrani, pa da može pokazati i partije na nivou iz svog kluba – dodao je Terzić.

Utakmica BiH – Švedska na programu je večeras od 20.30 sati, uz direktan prijenos na Areni Sport.

Burić: Nemamo šta izgubiti

Naši reprezentativci su u Bratislavu doputovali u utorak, a s njima i Benjamin Burić, koji je nakon pozitivnog nalaza na koronavirus, dobio dva negativna testa.

- Put je super prošao, kao i dolazak u hotel te testiranje. Svi smo negativni, pao je kamen sa srca. Sad se možemo posvetiti rukometu. Očekuje nas ta utakmica protiv favorita grupe. U svakom slučaju, nemamo šta izgubiti. To je jedna od najboljih selekcija Evrope, mi možemo samo da dobijemo. Ja lično, ali i ostali momci, jedva čekamo tu utakmicu da pokažemo šta smo trenirali – rekao je Burić, koji je imao i poruku za navijače.

- Poručio bih vam da nas pratite i uživate u rukometu, da ne gubite volju i želju za ovu reprezentaciju. Okrenite se drugim temama, bolje da gledamo sport nego da pričamo o politici i Covidu - dodao je Burić, koji se u međuvremenu povrijedio, ali će ipak stisnuti zube i nastupiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.