EP 2022

Počelo Evropsko prvenstvo u rukometu: Španija bolja od Češke, Srbija pregazila Ukrajinu

Izabranici Tonija Đerona i pored velikih problema s koronavirusom u proteklih par dana odigrali su odličan meč

Španija: Namučila se protiv reprezentacije Češke. AFP

Piše: I. Ćosić

13.1.2022

Rukometne reprezentacije Srbije, Španije, Slovenije i Rusije pobjedom su počeli nastup na Evropskom prvenstvu. 

Srbija je u okviru prvog kola grupe C u Segedinu pobijedila selekciju Ukrajine rezultatom 31:23 (17:11). 

Izabranici Tonija Đerona i pored velikih problema s koronavirusom u proteklih par dana odigrali su odličan meč na obje strane terena, što IH svakako ohrabruje pred odlučujuće duele s Hrvatskom i Francuskom. 

Sjajni srednji bek Kukić je bio najefikasniji sa sedam golova, Bogdan Radivojević je upisao pet, Darko Đukić četiri, Šotić tri. U poraženoj ekipi Dmitro Horiha je zabilježio šest, a Oleksandar Kasai tri pogotka.

Rukometaši Slovenije uspjeli su poslije velike borbe, poslije meča sa mnogo oscilacija da pobjede Sjevernu Makedoniju sa 27:25 (13:10), u prvom kolu Evropskog prvenstva. Pored Slovenaca i Makedonaca, u grupi su selekcije Danske i Crne Gore.

Prevagu na tasu Slovenije donijeli su Dolenec sa pet, Blagotinšek sa četiri, odnosno Skube, Kodrin i Janc sa po tri gola. Kod Sjeverne Makedonije, raspoloženi za igru u napadu, bili su Kuzmanoski sa osam, Taleski sa četiri i Velkovski sa tri gola.

Reprezentacija Španije, koja je u grupi s reprezentacijom Bosne i Hercegovine, namučila se protiv reprezentacije Češke rezultatom 28:26 (14:11).

U Španiji je najefikasniji bio Gurbindo sa 5 golova, a odmah iza njega našao se Gomez s jednim manjem. U poraženoj ekipi Češke najbolji su bili Hrstka s šest golova i Babak s pet.

Rukometna reprezentacija Rusije je u prvom meču Evropskog prvenstva odigrala susret protiv Litvanije, a rezultat je glasio 29:27 (14:9) u njihovu korist. Najefikasniji za Ruse bili su Kosorotov s devet golova i Šiškarev sa sedam. Što se tiče Litvanije, istakao se Malasinskas sa pet golova.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.