EVROPSKO PRVENSTVO

Nikola Prce za "Avaz": Morat ćemo se drugačije postaviti i igrati na pobjedu, bez izgovora

Imamo šanse ako odigramo pravu utakmicu, bez crnih rupa, ishitrenih šuteva i onoga što smo vidjeli protiv Švedske, rekao je naš najiskusniji rukometaš

Prce: To je utakmica koju moramo igrati na pobjedu, bez izgovora. AFP

Piše: Er. Bijedić

15.1.2022

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je Evropsko prvenstvo u Bratislavi otvorila visokim porazom od Švedske (30:18). No, glavnu priliku za pobjedu pred odlazak na Euro „Zmajevi“ su vidjeli prvenstveno u reprezentaciji Češke, s kojom igraju u subotu od 18 sati.



Naš domet

- Morat ćemo se drugačije postaviti i igrati ako mislimo nešto napraviti. To su takve utakmice da ne možemo sebi dopustiti toliko ishitrenih i nonšalantnih šuteva kao protiv Švedske - rekao je Nikola Prce, najiskusniji igrač na kompletnom turniru.

Smatra da su Česi “naš domet”.

- To je utakmica koju moramo igrati na pobjedu, bez izgovora. Samo je pobjeda dobar rezultat za nas. Kada se sve sabere, mislim da smo tu negdje po kvalitetu. Oni su odigrali dobru utakmicu sa Špancima, ali mislim da nijedna od te dvije ekipe nisu sastavi s kojima mi ne možemo igrati. Protiv Švedske je puno teže, to je mašina koja gazi. Ove dvije ekipe nisu takve - kazao je Prce.

Protivnik kojeg smo dobili u kvalifikacijama za Euro 2020 je vrlo sličan tadašnjem sastavu.

- Manje-više smo upoznati jedni s drugima. Ipak, puno je lakše igrati kad si u minusu, nego kad se ruka stisne i igraš za pobjedu.


Nikola Prce. Arhiva

Igrački kadar

To je nama sigurno velika šansa za prvu pobjedu, a ta pobjeda nam znači dosta za eventualno treće mjesto u grupi i lakši kasniji žrijeb u kvalifikacijama za SP. Imamo šanse ako odigramo pravu utakmicu, bez crnih rupa, ishitrenih šuteva i puno toga što smo vidjeli protiv Švedske - rekao je Prce.

Svakodnevno testiranje i problemi s koronavirusom obilježili su kompletno prvenstvo, a posebno su to na svojoj koži osjetili naši igrači.

- Sve se to pomalo uvuklo u naše glave, jer sigurno niko ne želi biti tako dugo odvojen od ekipe. Niko ti ne dolazi u izolaciji, samo čekaš obroke i rezultate testova - ispričao je Prce, koji je protiv Švedske igrao samo prvih 15 minuta u drugom poluvremenu.

Svakako da će nam svježiji puno više vrijediti protiv Češke.

- Ja sam igrač, baziram se na svoju igru. Trener gleda kako posložiti stvari za ekipu. Svako odgovara za svoje, tako da ne ulazim u to. Sigurno da trener želi izvući najbolje što može iz ekipe - zaključio je Prce.

Pokvarili utisak

Rukometaši BiH su protiv Švedske pokazali da mogu kvalitetno parirati između 36. i 46. minute, kad su napravili seriju od 5:2.

- Dali smo koliko možemo u tom trenutku, falilo nam je dosta igrača, ali na to se ne smijemo „vaditi“. Ima reprezentacija i s gorim problemima od nas. Ostaje žal za periodom kad smo stigli na minus pet, jer smo to pokvarili u posljednjih 15 minuta - istakao je Prce.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.