MELBURN

Saslušanje advokatskih timova je završeno, slijedi novo višesatno čekanje na odluku o "slučaju Đoković"

O Đokovićevoj sudbini odlučivat će sudijska trojka Dejvid Džon O'Kalahan, Džejms Alsop i Entoni Besanko

Piše: M. Kadić

16.1.2022

Saga oko "slučaja Novak Đoković", koja traje već danima, još nije završena.

Srbijanski teniser je ponovo pratio saslušanje u noći između subote i nedjelje po bh. vremenu,  i to pred pred tročlanim sudijskim vijećem, koje je predvodio glavni sudija Džejms Alsop.

Poslije višesatnog saslušanja advokatskih timova države Australije i Novaka Đokovića, sudija Alsop raspustio sud i najavio da će vijeće sudija konačnu odluku saopštiti, vjerovatno, na zvaničnoj internet stranici Federalnog suda.

Odgovor na pitanje kada će se to desiti očito ne zna niko. Može biti u narednim satima, a može čak i u nedjelju navečer po našem vremenu.

S obzirom na to da će raspored parova za Australijan open biti objavljen u 06:00 sati, i da bi u ponedjeljak trebalo da igra prvi nosilac turnira, a to je Đoković, za očekivati je da najdalje do tada bude donešena konačna odluka suda.

Ipak, ako Đoković ne bude igrao, organizatori bi morali pomjerati "linije" u žrijebu.

TOK SUĐENJA

04:58 - Odluka do kraja dana?

Ročište je gotovo, sudije su se povukle, i nije poznato kada će odluka biti donešena.

Sudija Alsop je na kraju rekao kako im je potrebno vrijeme i da bi odluka mogla da bude saopštena na internet stranici Federalnog suda možda do kraja dana, što je oko 16 sati po našem vremenu. Također, postoji šansa da se odloži donošenje odluke čak i u ponedjeljak.

04:42 - Kraj saslušanja

Advokati su završili sa izlaganjima, a sud se povukao. Konačna odluka još je na čekanju. Nije poznato kada bi tačno proces mogao biti nastavljen. Obje strane su izložile svoje stavove. 

04:40 - Umiješao se sudija

Sudija Anslop podsjetio je Lojda "da je advokat Novaka Đokovića postavio pitanje da dostave dokaze na koje se država poziva da je Novak opasnost i da širi antivakserske stavove". Lojd je odgovorio "da ministar nije u obavezi da te dokaze dostavi i da je svejedno mogao da zaključi kako je Đoković prijetnja po bezbjednost i zdravlje Australije.

04:38 - Vud: Lični principi ministra Hoka

Đokovićev advokat Vud ponovo naglašava kako "vlada nema dovoljno dokaza i da se sve zasniva na projekcijama budućnosti te da se boji pustiti Đokovića u zemlju zbog antivaksera".

- Ministar je pri donošenju ove odluke išao za ličnim principima, a ne za medicinskim dokazima. Nepojmljivo da nije sagledao sve činjenice i dokaze u ovom slučaju, smatra Lojd.

04:25 - Ponovo Novakov tim ima riječ

Završio je Lojd izlaganje, sada slijedi replika tj. novo izlaganje Novakovog advokatskog tima. Na raspolaganju će imati između pola sata i sat vremena.

04:15 - Sukob advokatskih timova

Lojd je optužuje advokate Đokovića da su pogrešno protumačili odluku Aleksa Hoka koji je u svom obrazloženju jasno naglasio da smatra da srbijanski teniser ima anti-vakserski stav.

- Ne kaže da nema pogled na to šta su bili Novakovi stavovi, samo kaže da nije tražio njegov novi stav u skorije vreme, reči su Lojda.

04:03 - Potrebna dodatna pojašnjenja

Sudac Alsop dva puta je prekidao državnog advokata Lojda. Trajala je debata oko tačaka odluke ministra Hoka, sudije su u međuvremenu zatražile dodatna pojašnjenja.

Potom je advokat Vlade Australije govorio o izvještajima o maloj stopi vakcinacije u Novakovoj zemlji, Srbiji, i to je povezao s Novakovim stavom o vakcinaciji.

03:48 - Rasulo na turniru

Australijan open još nije objavio raspored mečeva za ponedjeljak. Sve zbog "slučaja Đoković".

03:35 - Suđenje je nastavljeno

Slijedi nastavak izlaganja državnog advokata Lojda, a potom ponovo advokata Đokovića, Vuda.

03:15 - Naredni koraci

Po povratku na suđenje, advokat države Lojd ima pravo na izlaganje još sat vremena, dakle do oko 4.30 po našem vremenu, nakon čega Novakov advokatski tim ima pravo na odgovor u roku od pola sata ili sat. Potom ide ide nova pauza, pa konačna odluka suda.

02:30 - Pauza

Suđenje se nastavlja nakon pauze, oko 03:30 sati po našem vremenu.

02:24 - Sudija prekinuo Lojda

Sudija Entoni Besanko je prekinuo Lojda i postavio mu o eventualnim neredima koji bi nastali u slučaju da Novaku bude odbijena viza ili ne, odnosno o tome da li je ministar obratio pažnju na ovo drugo.

- Imamo argument koji tvrdi da ministar nije morao da se pozabavi time. Đoković je znao da je pozitivan i dao je ipak intervju za francuski  "L'Équipe". Postoji strah da bi Australci mogli da prihvate takvo ponašanje na osnovu njegovog, rekao je Lojd.

02:15 - "Izazvat će nemir"

Sudija pita advokata Australije "kako objašnjava to da bi otkazivanje vize izazvalo nemire?", na šta mu je ovaj odgovorio:

- Ostanak Đokovića utjecao bi na situaciju u zemlji. Njegovo prisustvo bi izazvalo nemir i zabrinutost.

02:02 - Bez svjedočenja Novaka

- Novak neće svjedočiti večeras na Federalnom sudu i neće pričati o svom pogledu na vakcinaciju. Izabrao je da se ne pojavljuje javno i da ne priča na ročištu, naveo je novinar "The Age"-a, Paul Sakal.

01:54 - Od početka bio protiv

- Sporni tekst BBC-a je objavljen prije nego što su vakcine bile dostupne, a vidi se da je Đoković protiv njih. Naravno, ostavio je mogućnost da se predomisli, ali jasan je njegov stav, rekao je advokat Lojd.

01:48 - Mogao se vakcinisati

Prvi argument države, odnosno advokata Stefena Lojda (Steven Lloyd), jeste da Đoković i dalje nije vakcinisan i da bi, da se htio vakcinisati, do sad to mogao napraviti nekoliko puta. 

01:40 - Završeno izlaganje Vuda

Novakov advokat je završio izlaganje. Sada će riječ dobiti Vladin advokat. U međuvremenu je sudija Alsop pitao prisutne da naprave pauzu za ručak oko 12:30 sati po australskom odnosno oko 02:30 po našem vremenu. 

Uslijedit će u 02:30 pauza od sat vremena, nakon čega bi suđenje trebalo biti nastavljeno.

01:33 - Jedan dokaz

Advokat Vud i dalje ističe da je jedini dokaz ministra Aleksa Hoka tekst sa BBC-ja, koji se tiče antivakserskog raspoloženja. 

01:20 - Okupljanje navijača

Jedan od glavnih razloga za otkazivanje vize je, kako navodi Đokovićev advokatski tim, mogućnost da srbijanski teniser utiče na porast antivakserskog mišljenja. Vud ističe da ne postoje nikakvi dokazi da će to biti slučaj.

Advokat Vud će sad preći na preostale dvije tačke za koje će mu, kaže, biti potrebno oko 15 minuta.

U međuvremenu se navijači Đokovića okupljaju ispred suda.

01:15  Ne predstavlja rizik po Australiju

Đokovićevi advokati dokazuju da Novak ne predstavlja rizik po Australiju, te da je bio i lani u toj zemlji i da se ništa nije dogodilo. Kao i da je obilazio cijeli svijet, bez posljedica.

"Ministar nema pravo otkazivati vizu bez dokaza, između ostalog rekao je Novakov advokat Vud.

00:55 - Novi skandal

Iz Australije dolazi vijest da je prvi čovjek australijskog tenisa, Kreg Tili (Craig Tilly), iznenada otkazao intervju koji je trebalo da obavi u emisiji "Offsiders" na ABC Sportsu, i to u trenutku kada je Đokovićevo saslušanje uveliko počelo, prenijeli su srbijanski mediji.

00:48 - Novakova greška

Đokovićev advokat Vud (Nicholas Wood) je priznao da je Novak pogriješio kada je obavio intervju s francuskim novinarima iako je znao da je zaražen.

00:40 - "Greška u procjeni"

Đokovićevi advokati su se osvrnuli i na intervju koji je Novak dao za francuski "L'Équipe" dok je bio pozitivan na koronavirus, i to su nazvali "greškom u procjeni".

00:30 - Sporno citiranje

Đokovićev advokat navodi da je ministar Hok citirao jedan tekst BBC-ja u kojem se piše o tome "da je Novak javno okrenut protiv vakcinacije. Međutim, u njemu također stoji, kako Đoković izjavljuje "da nije ekspert i da želi ostati otvorenog uma i izabrati ono što je najbolje za njegovo tijelo".

00:22 - Ministar nije ni pročitao dokumentaciju

Novakov advokat kaže da ministar nije ni pročitao dokumentaciju koja potvrđuje Đokovićev status, a kao opravdanje za to naveo je kako: "Nije doktor".

00:10 - Izuzeće bilo validno

Đokovićevi advokati su istakli da je Novakovo medicinsko izuzeće za primanje vakcine protiv koronavirusa bilo validno, te da su bili ispunjeni svi uslovi za njega.

00:03 - Kontra efekat

Đokovićevi advokati izjavili su "kako bi izbacivanje Novaka moglo da dovede do eksplozije antivakserskog raspoloženja".

Đokovića čeka višesatno suđenje. AFP

23:58 - Trogodišnja zabrana

Ako ponovo bude odbijen za vizu, Đokoviću će biti nametnuta trogodišnja zabrana ulaska u Australiju, javljaju pojedini srbijanski mediji.

23:53 - Predstavljanje činjenica

Novakov advokatski tim sada prezentuje tročlanoj sudijskoj komisji činjenice. Pored toga, oni komentarišu i odluke ministra Hoka koji je odlučio ukinuti vizu Đokoviću.

23.43 - Odluka u narednim satima

Vrhovni sudija, Džejms Alsop izjavio je da će zbog kvaliteta dostavljene dokumentacije, odluka najvjerovatnije biti donijeta do vremena ručka po australijskom vremenu, odnosno u narednih četiri do pet sati.

23:42 - Sudija uzeo riječ

Glavni sudija Džejms Alsop obrazlaže slučaj pred prisutnima.

23:30 - Počelo je suđenje

Podnesci advokata Novaka Đokovića su sada javni. U njima stoji da Ministar za imigracije, Aleks Hok (Alex Hawke):

- nije razmotrio posljedice otkazivanja vize,

- nije mogla da bude zadovoljena činjenica da Novakovo prisustvo "jeste ili je" rizik,

- nije bio razuman u zaključku o Novakovom stavu o vakcinaciji.

23:15 - Sve je spremno za početak novog saslušanja

Novak je stigao u ured svojih advokata, tu će pratiti saslušanje koje bi uskoro trebalo početi. 

23:10 - Oglasio se Đokovićev veliki kritičar

Najveći kritičar Novaka Đokovića, novinar Ben Rotenberg (Ben Rothenberg) na svom Twitteru je objavio:

"Da li ćemo dočekati odluku prije početka Australijan opena? Ako da, a Novak bude deportovan, Rubljov preuzima njegovo mjesto i igra sa Kecmanovićem. Ako ne, a Đoković ne igra, Kecmanović će igrati sa "laki luzerom".

22:54 - Prvi reket svijeta krenuo na suđenje

Srbijanski teniser Novak Đoković je napustio hotel "Park" u Melburnu i krenuo u zgradu Federalnog suda u kojoj će suđenje biti održano. 

22:46 - Kvil: Novak će igrati turnir

Poznati australski advokat Džasin Kvil (Justin Quill) izjavio je kako smatra da će Đoković igrati na Australijan openu.

- Poprilično sam uvjeren da će Đoković dobiti privremenu zabranu deportacije, što znači da će moći igrati. On samo mora dokazati da postoje čvrste osnove za ponovni sudski postupak. To znači da sljedećih nekoliko sedmica, a možda i mjeseci, ne može biti deportovan dok se ne riješi njegov slučaj, rekao je poznati australski advokat, a prenijeli su regionalni mediji.

22:30 - Anketa kaže da u Australiji ne žele Novaka

Portal "The Age", koji "slučaj Novak Đoković" redovno prati i izvještava o svim novostima o srbijanskom teniseru, sproveo je anketu.

Po njoj je 71 posto čitaoca zauzelo stav da bi Novak trebao napustiti Australiju.

Srbijanski teniser Novak Đoković  čeka završno saslušanje pred Federalnim sudom u Melburnu,na kojem će se odlučiti konačno da li će prvi reket svijeta igrati na Australijan openu odnosno da li će dobiti vizu za ostanak u toj zemlji. 

To će se desiti nešto poslije 23:00 sata po našem vremenu.

Saslušanje će se održati pred sudijskom komisijom sastavljenom od tri člana.

Tako su zahtjevali advokati Đokovića sinoć na prvom saslušanju kod sudije Dejvida Džona Kalahana (David John O'Callahan), što im je ovaj i ispunio, a protiv takve odluke je advokatski tim na suprotnoj strani bio protiv. 

O Đokovićevoj sudbini odlučivat će, dakle, sudijska trojka Dejvid Džon O'Kalahan, zatim izvršni sudija Džejms Alsop (James Allsop), koji će biti na čelu sudskog vijeća, te sudija Entoni Besanko (Anthony Besanko). 

Dok se čeka odluka o "slučaju Đoković", navijači ovog sjajnog tenisera su danas protestvovali širom Australije, kao uostalom i proteklih nekoliko dana, pogotovo u Melburnu gdje se nalazi Novak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.