RUKOMET

Josip Perić pred duel sa evropskim prvakom: Veliki izazov

Znali smo prije početka Eura kakva je grupa i šta nas očekuje, ali smo se nadali da možemo u punom sastavu prirediti neko iznenađenje, rekao je

Perić: Uz skandinavske zemlje, Španci trenutno igraju najljepši rukomet na svijetu. RSBiH

Piše: Er. Bijedić

17.1.2022

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras (18 sati) će utakmicom protiv favorizovane Španije, u okviru 3. kola grupe „E“, završiti nastup na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj.


Šaren sastav

Problemi sa kojima se susrela naša reprezentacija pred prva dva meča u Bratislavi su teško mogli biti prevaziđeni, jer nam je jednostavno nedostajala čitava sedmorka pred Švedsku (18:30), dok smo protiv Češke (19:27) igrali bez ijednog ljevaka.

- Nažalost, takva je situacija kakva jeste, rekao je srednji bek naše reprezentacije Josip Perić za „Dnevni avaz“ i dodao:

- Znali smo prije početka Eura kakva je grupa i šta nas očekuje, ali smo se nadali da možemo u punom sastavu prirediti neko iznenađenje. Nažalost, povrede i testovi su nam oduzeli puno. Naš sastav je u ovom trenutku stvarno šaren i jedino što možemo je da u posljednjem meču damo maksimum od sebe i potruditi se da osvjetlimo obraz koliko je to moguće.

Prvi organizator igre našeg tima na ovom turniru je imao najveću minutažu od naših igrača.

- Mislim da je moglo puno bolje i sa moje strane. U sastavu u kojem jesmo jako je teško igrati, potpuno bez desne strane. Momcima koji su tu svaka čast, pogotovo Ivanu Karačiću i Vladi Draganiću koji je igrao na poziciji na kojoj vjerovatno nikad nisu nastupili u životu. Ali stvarno daju svoj maksimum, bez pogovora se žrtvuju za ekipu. Nažalost, situacija je takva kakva jeste - napominje Perić.


Šansa za mlade

Priliku za igru u dvije utakmice su dobili svi igrači, pogotovo mladi igrači koji su dugo tražili svoj prostor u ovom timu.

- Mislim da je to jedna od rijetkih pozitivnih stvari, što su ti momci konačno došli na veliku scenu i uspjeli vidjeti kakav je rukomet na velikim takmičenjima, odnosno da trebaju jako puno raditi da bi došli do tog nivoa - smatra Perić.

U svom drugom nastupu na EP-u našim reprezentativcima je još ostalo probati ne biti posljednja reprezentacija prvenstva jer su trenutno bez pobjede i sa minus 20 golova razlikom. Lošiji skor ima samo Ukrajina koja je na minus 21. Ukrajinci večeras igraju sa Hrvatskom, dok je Španija dva puta zaredom osvojila EP.

- Uz skandinavske zemlje, oni trenutno igraju najljepši rukomet na svijetu. To će pogotovo za mlade igrače biti veliki izazov i iskustvo - zaključio je Perić.


Perić: Mislim da je to jedna od rijetkih pozitivnih stvari, što su ti momci konačno došli na veliku scenu i uspjeli vidjeti kakav je rukomet na velikim takmičenjima. Arhiva

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.