SKIJANJE

Kilde pobjednik spusta u Kicbilu

Norvežanin došao do 12 .pobjede u karijeri, a šeste ove sezone

Kilde: Slavio ispred Klarija. AFP

A. V.

21.1.2022

Norveški skijaš Aleksander Amodt Kilde (Aamodt), koji je prije sedam dana slavio u spustu u Vengenu, u petak je pobijedio na još jednom klasiku, u spustu u Kicbilu. 

To mu je 12. pobjeda u karijeri, a šesta ove sezone (tri ima u superveleslalomu i tri u spustu).

Drugo mjesto je iznenađujuće osvojio 41-godišnji Francuz Joan Klari (Johan Clarey) sa 42 stotinke zaostatka. Još veće iznenađenje priredio je njegov 30-godišnji sunarodnjak Blejz Gizendaner (Blaise Giezendanner), koji je sa startnim brojem 43 završio na trećem mjestu (+0.63). Ovo mu je prvi put u karijeri da je ušao među pet najboljih u utrkama Svjetskog kupa.

Njegov iznenađujući rezultat pogurnuo je Austrijanca Matijasa Majera (Matthias Mayer) na četvrtu poziciju (+0.67), a vodeći u ukupnom poretku Svjetskog kupa Švicarac Marko Odermat (Marco Odermatt, +0.78) osvojio je peto mjesto.

Kilde je preuzeo vodstvo u poretku spustaša sa 405 bodova, a drugi je Matijas Majer sa 352 boda, dok je trećeplasirani Švicarac Beat Fojc (Feuz) sa 337 bodova.

Marko Odermat, koji vodi u ukupnom poretku Svjetskog kupa, ima 1120 bodova, na drugom mjestu je Kilde sa 785, a Matijas Majer zauzima treću poziciju sa 642 boda.

 U subotu skijaši u Kicbilu voze slalom, a u nedjelju je opet na rasporedu spust, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.