EP U RUKOMETU

Nevjerovatna priča o junaku Nizozemske: Na 36 sati od meča bio na poslu, sjeo u avion i donio pobjedu svom timu

Tijs Van Leuven je četvrti golman, a spletom okolnosti je stao među stative

Tijs Van Leuven. Twitter

I. Ć.

24.1.2022

Rukometna reprezentacija Nizozemske u subotu je došla do prvih bodova u drugom krugu Evropskog rukometnog prvenstva koje se igra u Mađarskoj i Slovačkoj. Uprkos izostanku nekolicine bitnih igrača, Nizozemci su pobijedili Crnogorce (34:30), prekinuvši tako njihovu seriju od tri vezane pobjede, protiv Sjeverne Makedonije, Slovenije i Hrvatske. 

Pravi junak te pobjede, kojeg je Evropska rukometna federacija (EHF) proglasila i za igrača utakmice bio je golman Tijs van Leuven (Thijs van Leeuwen) koji je zabilježio čak 14 odbrana.







Osim njegovog sjajnog nastupa, jedino je bolja priča kako je iznenada završio na Evropskom prvenstvu. Naime, on je 36 sata prije početka utakmice bio na poslu.

On zapravo nije profesionalac, igra rukomet kao amater braneći za belgijski Sporting-Pelt, a glavni izvor mu je posao. On je medicinski dizajner implatanata lobanje.

- Još u petak ujutro bio sam na poslu kada su me zvali iz reprezentacije. Pitali su jesam li slobodan. Došao sam u Budimpeštu, imam svoj laptom sa sobom kako bih bio u toku s poslovima između firmi - rekao je poslije fantastične partije Van Leuven.

Van Leuven je zapravo četvrti golman. Nakon što su zbog koronavirusa otpali Bart Ravensbergen i Denis Šelekens (Dennis Schellekens), a onda i treći čuvar mreže, poziv je dobio Van Leuven, piše "Gol.hr".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.