SPORT I BIZNIS

Američkoj olimpijskoj junakinji zbog prevare prijeti 40 godina zatvora

Riječ je o kreditima koje su Sjedinjene Američke Države osigurale firmama koje su se našle na udaru korone

Alison Bejver. AFP

G. Š.

25.1.2022

Osvajačica bronzane medalje na Zimskim olimpijskim igrama 2010. godine u brzom klizanju Alison Bejver (Allison Baver) optužena je za prevaru tešku 10 miliona dolara. Riječ je o kreditima koje su Sjedinjene Američke Države osigurale firmama koje su se našle na udaru korone, prenose SN.

Američki san

Alison Bever završila je svoju sportsku karijeru prije pet godina i od tada je počela ostvarivati ​​američki san, ali više ne na klizalištu, već kao filmska glumica. Neuspješno je pokušala glumiti, a potom je osnovala vlastitu produkcijsku tvrtku. Njen glavni i jedini veliki projekt do sada je kriminalistička drama "Mindhunter", čija je svjetska premijera održana krajem avgusta prošle godine. Glavnu ulogu u filmu igrao je Elijadž Vud (Elijah Wood) - zvijezda Gospodara prstenova. U filmu se pojavila i sama Bever...

No, priča zbog koje će završiti iza rešetaka dogodila se u aprili 2020. godine. Tada je pandemija koronavirusa tek počela, a američka vlada velikodušno je pomagala pogođenim privatnim firmama da isplate plaće svojih zaposlenika. Da biste sudjelovali u programu savezne pomoći, morali ste dokazati da je vaš posao zaista teško pogođen pandemijom, kao i da tamo radi veliki broj ljudi, koji su sada u opasnosti da ostanu bez sredstava za život.

Bever je sa svojom firmom ispunjavala sve zadane tačke. Tvrdila je da "Allison Baver Entertainment" zapošljava više od 400 ljudi te ima mjesečnu platnu listu od preko četiri miliona dolara davanja. Tako se ukupno devet puta prijavila za državne pomoć te ukupno dobila oko 10 miliona dolara. Zanimljivo, prema "Salt Lake Tribuneu", samo četrdeset i jedna tvrtka u državi uspjela je dobiti više od pet miliona od Vlade, iako se više od 50 hiljada firmi prijavilo za pomoć. Tako se poduzetna sportašica našla u samom vrhu onih koji su dobili pomoć.

Ružni detalji

No, ubrzo su se počeli pojavljivati ​​ružni detalji. Interni dokumenti tvrtke bivše sportašice pokazali su se lažnima. Zapravo, Bever uopće nije imala niti jednog zaposlenika na stalnoj plaći. Također su i dokumenti koje je predočila iz banke bili lažni. Navodno je dio od tih 10 miliona - 150 hiljada, potrošila na film "Mindhunter". A gdje je otišlo preostalih 9,85 miliona dolara još je misterija.

Ako se dokažu sve optužbe, Bever bi mogla dobiti i do 40 godina zatvora. Suđenje joj je počelo prošle sedmice. Sama sportašica sve u potpunosti negira i kaže da je "sva dobivena sredstva uložila u razvoj industrije zabave u teškim vremenima pandemije".

Inače, Beverova sportska karijera također je bila ispunjena nevjerojatnim događajima. Sudjelovala je na trima olimpijskim igrama - 2002., 2006. i 2010. - te je smatrana jednim od favorita u Vankouveru. No, godinu prije Igara slomila je nogu u sudaru sa suparnicom. Protivno svim prognozama, OI je trebala dočekati na štakama, no na kraju se uspjela oporaviti. Došla je na Igre, iako nije mogla sama navući klizaljke na noge. Svejedno je bila dio američke štafete koja se okitila brončanom medaljom. Zbog kompletne priče i drame koju je prošla bila je pravi američki junak.

Kasnije je taj njezin put od pakla do medalje postao njene posjetnica, proputovala je veliki dio SAD-a, s motivacijskim govorima, jer su mnogi htjeli uživo čuti njezinu priču. Sve dok se nije odlučila zaroniti u filmski posao. Očigledno, uzalud, premda Alison Bever izgleda jako dobro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.