NARUŠENI ODNOSI

Kina upozorila SAD da se prestanu miješati u Zimske olimpijske igre

Najviši kineski diplomat Vang Ji razgovarao je sa svojim američkim kolegom državnim sekretarom Entonijem Blinkenom

Peking će biti domaćin ZOI-ja. Agencije

M. K.

27.1.2022

Kina je danas upozorila Sjedinjene Države da prestanu se miješati u Zimske olimpijske igre koje počinju za sedam dana u Pekingu, prenosi Fena.

Kao prvi grad koji je ugostio i Zimske i Ljetne igre, Peking se nadao da će sportski spektakl sljedeće sedmice pretvoriti u trijumf moći.

Vođeni razgovori

Međutim, početak je malo pomućen diplomatskim bojkotom pod vodstvom SAD-a zbog situacije sa ljudskim pravima u Kini, posebno njenom politikom prema Ujgurima, muslimanskoj manjini u regiji Ksinđiang (Xinjiang), a koju je Vašington nazvao genocidom.

Najviši kineski diplomat Vang Ji (Wang Yi) razgovarao je sa svojim američkim kolegom državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Antony Blinken), navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova u četvrtak, prenosi AFP.

- Trenutno je najvažniji prioritet da se SAD prestanu miješati u Zimske olimpijske igre u Pekingu,  rekao je Vang.

Američka vlada i zastupnici u pet zapadnih zemalja proglasili su genocidom kinesko postupanje prema Ujgurima u regiji Ksinđiang, a francuska nacionalna skupština je to posljednja učinila ovog mjeseca.

Zatvaraju oči

Borci za ljudska prava optužili su Međunarodni olimpijski komitet da zatvara oči pred, kako kažu, mnoštvom zlostavljanja u Kini, uključujući Tibet i njeno kontinuirano suzbijanje slobode izražavanja u Hong Kongu.

Peking je više puta kritikovao ono što je nazvao "politizacijom" sporta, a Međunarodni olimpijski odbor uputio je slične pozive da se sport odvoji od trenutnih dešavanja u svijetu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.