RUKOMET

Enid Tahirović za "Avaz" o završnici Evropskog prvenstva: Tipujem na Dance

Očekuju nas dvije vrhunske utakmice, gdje će sitnice odlučivati, smatra bivši bh. reprezentativac

Tahirović: EP se nije trebalo igrati. AGENCIJE

Piše: A. Vatreš

28.1.2022

Evropsko rukometno prvenstvo, koje se održava u Mađarskoj i Slovačkoj, ušlo je u samu završnicu. Danas će biti odigrani susreti polufinala u kojima će se sastati Španija – Danska (18 sati) i Francuska – Švedska (20:30). 

Viđenje dosadašnjeg toka turnira i očekivanja od polufinalnih mečeva iznio nam je bivši reprezentativac naše zemlje Enid Tahirović (49).

Očekivano polufinale

- Nekako je polufinale otprilike onako kako se očekivalo. Bilo je tu četiri-pet reprezentacija koje smo vidjeli u završnici i nije bilo nekog iznenađenja. Možda je Island neočekivano mogao do samog kraja, ali desio se taj poraz Danske koja nije igrala u punom sastavu – rekao je Tahirović za „Dnevni avaz“ i dodao:

- To su utakmice koje je stvarno teško prognozirati, bez obzira na dosadašnje igre i na formu. Treba sačekati da se vide i ovi kovid protokoli, da neće biti nekih novih zaraženih igrača. Mislim da bi trebale biti dvije vrhunske utakmice gdje će sitnice odlučivati, ali sigurno da je Danska najveći favorit od te četiri ekipe. Ako bih nekome davao prednost to su Danci.

Ovogodišnji Euro odigran je u specifičnim uslovima zbog situacije s pandemijom koronavirusa, a Tahirović smatra kako se trebalo odgoditi.

- Sigurno da je nama rukometašima bilo drago gledati utakmice, premda je ovo Evropsko prvenstvo jedna opća katastrofa i trebalo se odgoditi. Nijemci su izgubili 15-16 igrača. I druge reprezentacije su imale mnogo problema, čas su bili pozitivni, čas negativni... Ja sam jedan od onih koji misli da se ovo trebalo preskočiti, da se trebalo misliti na zdravlje igrača. Vidjeli smo da su se neki koji su preležali koronu malo mučili s disanjem, imali problema s vrtoglavicom... Ali eto, EHF je još jednom odlučio da im treba novac, da se to mora odigrati, ponovo nisu mislili na zdravlje igrača – istakao je Tahirović, otkrivši ko ga je od selekcija najviše dojmio, a ko razočarao.

- Za mene je Nizozemska jedno veliko pozitivno iznenađenje. Stvarno su igrali fantastično, kao i Island. Rusija s mojim bivšim trenerom Velimirom Petkovićem je pokazala da se ponovo vraća u evropski vrh. Ekipe s Balkana su, nažalost, ponovo razočarale – smatra Tahirović.

Teška grupa

Od reprezentacije BiH, koja je takmičenje okončala u grupi s tri poraza od Švedske, Španije i Češke, nije imao velika očekivanja. Smatra kako, s obzirom na težinu grupe, nismo mogli više.

- Teško. Kad vidimo da su iz naše grupe dva polufinalista, tek nam je onda jasno koliko je grupa bila teška. Tu utakmicu s Češkom gdje smo mogli dobiti, odigrali smo najlošije. Imali smo i mi velikih problema s koronom, kompletna desna strana je pala. Teško je kad igrate bez ljevaka u ekipi. Onaj ko se imalo razumije u rukomet zna o čemu pričam. Neki mlađi igrači dobili su veću minutažu. Nisam imao neka očekivanja, nadao sam se toj jednoj pobjedi, ali sam znao da nam je grupa teška – istakao je Tahirović.

Ima materijala

Tahirović, koji trenutno radi u stručnom štabu Vogošće, smatra da bh. reprezentacija ima budućnost.

- Ima tih mladih. Sad je i na njima da se pokažu, a i na Savezu da stvori što bolje uslove. I mene su neke ekipe sa Zapada zvale i raspitivale se za pojedine mlade igrače. Materijala ima, ali je sad na cjelokupnom stručnom štabu i Savezu na koji način će to iskoristiti da ekipa što više napreduje u narednom periodu i da na nekom narednom prvenstvu igramo bitniju ulogu – dodao je Tahirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.