ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE

Bh. zastava se zaviorila u Ptičijem gnijezdu

Ove godine, po prvi put u historiji Zimskih olimpijskih igara, svaka delegacija je imala mogućnost da zastavu zemlje nose dva sportaša – jedan ženski i jedan muški predstavnik olimpijskog tima.

Piše: G. Š.

4.2.2022

Otvaranje ZOI: Zaviorila se zastava Bosne i Hercegovine. AFP

Danas će biti svečano otvorene XXIV Zimske olimpijske igare, odnosno upaljen olimpijski plamen u Pekingu, a već se u Pričijem gnijezdu zaviorila naša zastava koju seu nosili Elvedina Muzaferija i Mirza Nikolejev.

Inače,  Peking će ući u historiju kao prvi grad domaćin i Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara, što će biti zvanično nakon završetka Ceremonije otvaranja.


Elvedina Muzaferija i Mirza Nikolajev ponijeli zastavu BiH. Screenshot

Četrnaest godina nakon što je Peking oduševio svijet nezaboravnim ceremonijama otvaranja i zatvaranja tokom ljetnih Igara 2008. godine, kultno mjesto u kineskoj prijestolnici ponovo je zasvijetlilo povodom ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara Peking 2022. Iako to nije izgledalo isto kao 2008. godine, uz mnogo manji broj prisutnih zbog protokola COVID-19, nema sumnje da je i ova svečana Ceremonija otvaranja bila nezaboravan događaj.

Proslavljeni kineski filmski reditelj Zhang Yimou, koji je također režirao ceremonije otvaranja i zatvaranja Ljetnih igara u Pekingu 2008., režirao je i Ceremoniju otvaranja ljetnih Igara 2022. Pored tradicionalnih pozdravnih obraćanja, defilea delegacija, kulturni program koji prikazao bogato kinesko nasljeđe, činilo je čak 3.000 izvođača.


BiH će na ZOI u Pekingu predstavljati šest sportista. AFP

Centralni dio manifestacije - tradicionalni defile delegacija učesnica Zimskih olimpijskih igara Peking 2022, otvorili su predstavnici kolijevke Olimpijskih igara delegacija Grčke, nakon kojih je uslijedio defile 91 delegacije prema alfabetu zemlje domaćina. Bosna i Hercegovina će na Nacionalni stadion u Pekingu izašla kao 50. delegacija po redu, a posljednja u nizu će izaći delegacija domaćina Igara - Olimpijski tim Kine.

Ove godine, po prvi put u historiji Zimskih olimpijskih igara, svaka delegacija je imala mogućnost da zastavu zemlje nose dva sportaša – jedan ženski i jedan muški predstavnik Olimpijskog tima.

Inače, Bosna i Hercegovina će imati šest predstavnika: Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić i Esma Alić će predstavljati našu državu u alpskom skijanju, u Peking je otputovao i sankaš Mirza Nikolajev, dok će Sanja Kusmuk i Strahinja Erić nastupiti u skijaškom trčanju.

Elvedini Muzaferiji i Mirzi Nikolajevu je pripala čast da nose zastavu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.