ZOI 2022

Nizozemki Skauten zlato u brzom klizanju na 3.000 m

Do olimpijskog zlata došla s novim olimpijskim rekordom

Skauten: Dvostruka svjetska prvakinja iz 2021.. AFP

A. V.

5.2.2022

Nizozemka Irene Skauten (Schouten) osvojila je u subotu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu zlatnu medalju u brzom klizanju na 3.000 m.

Srebro je pripalo Italijanki Franćeski Lolobriđidi (Francesca Lollobrigidi), a srebro Kanađanki Izabel Vajdman (Isabelle Weidemann).

Skauten, dvostruka svjetska prvakinja iz 2021., do olimpijskog zlata došla je s novim olimpijskim rekordom 3:56.93 minute.

Zaostatak Lolobriđi iznosio je jednu sekundu, dok je trećeplasirana Vajdman imala pola sekunde slabije vrijeme od Lolobriđide.

Nizozemka Karlijn Ahterekte (Carlijn Achtereekte), koja je osvojila zlato u Pjongčangu u ovoj disciplini, danas je bila sedma.

U utrci je danas nastupila i Njemica Klaudija Peštajn (Claudia Pechstein) kojoj su ovo osme Zimske olimpijske igre i koja je sa 49 godina postala najstarija žena koja se takmičila na ZOI. Ona je drugi sportista, a prva žena, koja je osam puta sudjelovala na Zimskim olimpijskim igrama.

Peštajn je u karijeri osvojila devet olimpijskih medalja i izjednačila se s japanskim skakačem Noriakijem Kasaijem po broju nastupa na Zimskim olimpijskim igrama. Prvu medalju je osvojila u Lilehameru 1994. godine.

Današnju utrku je završila na 20. mjestu sa 20.23 sekunde zaostatka za Skauten.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.