SKIJANJE

Štrolcu zlato u alpskoj kombinaciji

Austrijanac ponovio uspjeh svog oca

Štrolc: Slavio ispred Kildea. AFP

A. V.

10.2.2022

Austrijski skijaš Johanes Štrolc (Johannes Strolz) osvojio je olimpijsko zlato u alpskoj kombinaciji, a uspjelo mu je ponoviti ono što je njegov otac Hubert učinio na ZOI u Kalgariju 1988. godine.

Štrolc (29) je četvrto mjesto u spustu sjajnom slalomskom vožnjom pretvorio u zlato ispred Norvežanina Aleksandera Amota Kildea (Aamodt), koji je zaostao 59 stotinki, dok je bronza pripala Kanađaninu Džejmsu Krafordu (James Crawford, +0.68), prenosi Hina.

Austrijanac Marko Švarc (Marco Schwarz), koji ima naslov svjetskog prvaka u kombinaciji, bio je peti, a srebrni s prošlih Igara Francuz Aleksis Pinturo (Alexis Pinturault) je pao u slalomu u očajničkom pokušaju da popravi loš rezultat iz spusta.

U proljeće 2021. Štrolc je ispao iz austrijske reprezentacije i od tada je morao sam brinuti o pripremama i treninzima, a sam priprema skije. Štrolc je svojom prvom pobjedom u Svjetskom kupu, koju je senzacionalno ostvario u januaru na slalomu u Adelbodenu, ipak opet ušao u austrijsku reprezentaciju, iako je FIS bodove, potrebne za spust, dobio dan prije isteka roka na utrci u Evropskog kupa u Trevisu.

Štrolcov otac Hubert, koji sada ima 59 godina, nikada nije pobijedio u utrci Svjetskog kupa, ali je u Kalgariju bio olimpijski prvak u slalomu.

Ukupno je na startnoj listi bilo samo 27 trkača, a utrku je završilo samo 17 u discplini koja se već dvije godine ne vozi u Svjetskom kupu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.