ZOI 2022

Albin Tahiri 15. mjestom u alpskim kombinacijama ostvario najbolji rezultat Kosova

Tahiri će nastupiti i 13. i 16. februara, u slalomu i veleslalomu

Tahiri: Historijski rezultat. AFP

A. V. / Anadolija

10.2.2022

Kosovski skijaš Albin Tahiri zauzeo je 15. mjesto u disciplini alpske kombinacije čime je ostvario najbolji rezultat u historiji Kosova, na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, javlja Anadolu Agency (AA).

Tahiri je u disciplini alpske kombinacije zauzeo 15. mjesto od 27 takmičara koliko ih se takmičilo, a od kojih je 17 završilo vožnju. Tahiri je najprije u spustu zauzeo 22. mjesto, a nakon vožnje slaloma poboljšao je rezultat i došao do 15. pozicije, saopćio je Kosovski olimpijski komitet.

Tahiri je dvije vožnje završio s vremenom 1:52.44 minuta, dok je za pobjednikom, Austrijancem Johanesom Štrolcom (Johannes Strolz) zaostao za 16.86 sekundi.

Srebrnu medalju u kombinaciji osvojio je Norvežanin Aleksander Amot Kilde (Aamodt), dok je bronza pripala Kanađaninu Džejmsu Krofordu (James Crawford).

Tahiri će nastupiti i 13. i 16. februara, u slalomu i veleslalomu. Na ZOI u Pekingu za Kosovo se takmiči i mlada skijašica Kiana Krieziju (Kryeziu, 17).

Olimpijski tim Kosova debitovao je na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. Tada se takmičio samo Albin Tahiri u pet disciplina alpskog skijanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.