ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE

CAS odlučio: Kamila Valijeva će moći da nastavi sa takmičenjem u Pekingu

Valijeva, koja je već osvojila jednu zlatnu medalju u kineskoj prijestonici, čekala je odluku suda jer je pala na doping testu prije više od mjesec dana

Kamila Valijeva. Agencije

E. Ć. / Srna

14.2.2022

Ruska klizačica Kamila Valijeva moći će da nastavi sa takmičenjem na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, pošto je takvu odluku donio Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS).

Valijeva, koja je već osvojila jednu zlatnu medalju u kineskoj prijestonici, čekala je odluku suda jer je pala na doping testu prije više od mjesec dana.

Ona je neposredno nakon što je sa Rusijom osvojila ekipno takmičenje u umjetničkom klizanju suspendovana zbog pozitivnog testa na trimetazidin, urađenog 25. decembra 2021. godine. U međuvremenu je dva puta testirana – na Evropskom prvenstvu u Talinu, gdje je dominantno osvojila zlatnu medalju, kao i pred početak Igara u Pekingu. Oba testa bila su negativna.



Nepopravljiva šteta

Ruska antidoping agencija (RUSADA) je ukinula suspenziju, ali su Međunarodni olimpijski komitet (MOK), Svjetska antidoping agencija (VADA) i Međunarodna klizačka unija (ISU) zatražili da slučaj ode na Sud za sportsku arbitražu (CAS).

- Specijalna komisija CAS donijela je odluku u arbitražnom procesu protiv ruske umjetničke klizačice Kamile Valijeve. Zahtev MOK, VADA i ISU je odbijen - navedeno je u saopćenju.

Odluka je stigla samo dan prije nastupa 15-godišnjakinje u pojedinačnoj konkurenciji, pošto je najveća favoritkinja za zlato i u kratkom programu. CAS je u obrazloženju istakao da Kamila ima status "zaštićene osobe" prema kodeksu VADA zbog svojih godina, prenose mediji. Također, navedeno je da Valijeva nije bila pozitivna na testu u Pekingu i da bi joj suspenzija na Igrama nanijela "nepopravljivu štetu u ovim okolnostima".

Rusija još neće dobiti zlatnu medalju

Osvrćući se na činjenicu da rezultat istrage o pozitivnom testu 25. decembra nije prijavljen do 8. februara – nakon što se takmičila i osvojila zlato u ekipnom takmičenju u Pekingu – CAS je saopćio da postoje "ozbiljni problemi" u vezi sa "neblagovremenim saopćavanjem rezultata", što je omelo takmičarku da uspostavi pravnu odbranu.

U pokušaju da potvrde suspenziju mladoj Ruskinji, predstavnici VADA, MOK-a i ISU iznijeli su svoj slučaj nezavisnoj komisiji.

Međunarodni olimpijski komitet je prethodno saopćio da će prihvatiti svaku odluku suda, dok je u odluci navedeno da od CAS-a nije zatraženo da ispita pravne posljedice u vezi sa rezultatima timskog takmičenja koje je već održano i da će "takva pitanja biti ispitana u drugim postupcima".

To znači da ruski tim i Valijeva još neće dobiti zlatnu medalju koju su osvojili ispred SAD i Japana, kao i da bi ona mogla da bude ugrožena ukoliko se pokrene novi postupak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.