SKIJAŠKO TRČANJE

Norvežani odbranili zlato u ekipnom sprintu

Klebo i Valnes donijeli Norveškoj novi naslov

Klebo osvojio peti naslov olimpijskog pobjednika. AFP

A. V.

16.2.2022

Najbolji sprinter na skijama Johanes Klebo (Johannes Klaebo) i Erik Valnes donijeli su Norveškoj novo zlatno odličje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, odbranivši naslov pobjednika u ekipnom sprintu osvojen prije četiri godine u Pjongčanku.

Istina, na Korejskom poluotoku se trčalo slobodnim, a u Džangđakou klasičnim stilom, ali to nije spriječilo Norvežane da dođu do trećeg zlata u ovoj disciplini koja je prvi put uvrštena u program ZOI 2006. u Torinu.

U troboju s Jonijem Makijem i Aleksanderom Terentjevim, Johanes Klebo je bio izraziti favorit, a taj je status i opravdao te u cilj ušao s 2.46 sekundi prednosti ispred Finca te 4.29 sekundi ispred ruskog trkača.

Tako je u svom petom startu na ovim Igrama Klebo osvojio i četvrto odličje, a drugo zlato. Ovo mu je ukupno peti naslov olimpijskog pobjednika, nakon što je u Pjongčangu osvojio tri zlata. Za Valnesa ovo je prvo olimpijsko odličje i odmah zlatno.

Finac Ivo Niskanen (Iivo) je kompletirao set odličja na ovim Igrama, jer je zlatu sa 15 km klasično i bronzi iz skiatlona dodao srebro te sada u kolekciji ukupno pet olimpijskih medalja. Debitant Joni Maki je osvojio svoje prvo.

Aleksander Bolšunov je nastavio nevjerojatan niz osvajanja olimpijskih odličja u svim utrkama u kojima je nastupio. U Pjongčangu je osvojio tri srebra i jednu bronzu, a u Džangđakou je zlatima u skiatlonu i štafeti 4x10 km te srebru sa 15 km klasično, dodao bronzu. Aleksander Terentjev iz Kine odlazi s dvije sprinterske bronce, pojedinačnom i momčadskom, prenosi Hina.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.