PEKING

Norvežani zlatni u nordijskoj kombinaciji

Nakon skakačkog dijela takmičenja držali drugo mjesto, ali su superiornim nastupom u štafetnoj utrci na 4x5 kilometara u skijaškom trčanju stigli do zlata

Silovit finiš Norvežana. AFP

A. V.

17.2.2022

Norveška reprezentacija u nordijskoj kombinaciji u sastavu Espen Bjornstad (Bjoernstad), Espen Andersen, Jens Luras Oftebro (Luraas) i Jergen Grabak (Joergen Graabak) osvojila je naslov olimpijskih pobjednika na ZOI u Pekingu.

Norvežani su nakon skakačkog dijela takmičenja držali drugo mjesto, ali su superiornim nastupom u štafetnoj utrci na 4x5 kilometara u skijaškom trčanju stigli do zlata.

Norvežane je silovitim finišom u trećoj izmjeni na vrhu izdvojio Oftebro koji je ostvario 10-ak sekundi prednosti u odnosu na drugu Austriju i treći Japan, da bi olimpijski pobjednik u pojedinačnoj konkurenciji s velike skakaonice i trčanja na 10km Grabak u posljednjoj izmjeni samo povećavao tu prednost i na kraju ciljem prošao sa 54.9 sekundi ispred srebrne Njemačke, odnosno 55.2 sekunde ispred brončanog Japana.

Njemačku je, nakon što je Erik Frencel (Eric Frenzel) u završnici treće izmjene izgubio više od pola minute u odnosu na konkurenciju, u posljednjoj izmjeni u borbu za odličja vratio olimpijski pobjednik s male skakaonice i utrke na 10km Vincenc Gajger (Vinzenz Geiger). Gajger je u završnom sprintu za srebro bio uspješniji od Japanca Rjote Jamamota (Ryoto Yamamot), dok su na kraju nesretni četvrti ostali Austrijanci.

Uz Frenceela i Gajgera, u prve dvije izmjene za Njemačku su nastupili Manuel Faist (Faisst) i Julian Šmit (Schmidt), dok su osim Jamamota bronzu za Japan osvojili braća Jošito (Yoshito) i Akita Vatabe (Watabe) te Hideaki Nagai, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.