ZBOG ODABIRA DOMAĆINA

Olimpijski prvak kritikovao MOK: I Hitler je organizovao Igre prije napada na Poljsku

Smatram da je izuzetno neodgovorno da se organizacija Olimpijskih igara dodijeli zemlji koja toliko grubo krši ljudska prava kao što to radi Kina i kineski režim, rekao je Šveđanin

Van der Pul: Oborio i rekord u Pekingu. Twitter

E. Ć.

19.2.2022

Olimpijski prvak u brzom klizanju sa Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, Šveđanin Nils van der Pul (Poel) uputio je oštre kritike na račun Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) zbog odluke da se domaćinstvo Igara dodijeli Kini.

On je jedan od onih koji su kritikovali MOK zbog te odluke. Međutim,  van der Pul nije stao samo na Kini, već je kritikovao i odluke iz 1963. godine i 2014. kada su organizaciju dobijale Njemačka i Rusija 1936. godine, odnosno 2014.



- Smatram da je izuzetno neodgovorno da se organizacija Olimpijskih igara dodijeli zemlji koja toliko grubo krši ljudska prava kao što to radi Kina i kineski režim - rekao je van der Pul, te dodao:

- Olimpijske igre su najveći sportski događaj, događaj koji okuplja sve nacije i ujedinjuje svijet. A opet, organizovao ih je i Hitler prije nego što je napao Poljsku kao i Rusija prije nego što je izvršila invaziju u Ukrajini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.