KINA

Završene Zimske olimpijske igre u Pekingu: Norveška apsolutni pobjednik, iz BiH najbolja Muzaferija

Norvežani osvojili rekordan broj zlatnih medalja

Norvežani se okitili s 37 medalja. AFP

Piše: A. V.

20.2.2022

U nedjelju su završene Zimske olimpijske igre u Pekingu, koje je obilježio rekord Norveške po broju osvojenih zlatnih medalja.


Bo najuspješniji pojedinac

Norvežani su bili ubjedljivo najuspešnija nacija na Igrama u Pekingu, a u nedjelju im je Tereza Johaug (Therese) donijela 37. medalju, rekordnu 16. zlatnu.

Predstavnici čak 29 zemalja su osvojili medalje, što se nikada do sada nije dogodilo.

Poslije Norvežana, najuspješniji su bili Nijemci s 12 najsjajnijih odličja, a ukupno 27. Na trećem mestu se našla Kina sa devet zlatnih od 15 medalja, dok su četvrte Sjedinjene Američke Države s osam zlatnih odličja od ukupno 25.

Najuspješniji pojedinac bio je norveški bijatlonac Johanes Tingnes Bo (Johannes Thingnes Boe) sa pet osvojenih medalja, od kojih su četiri zlatnog sjaja. Ruski skijaš Aleksandar Boljšunov, takođe je osvojio pet odličja, tri najsjajnija.

Sve osvajače medalja pogledajte ovdje.

Slabi rezultati bh. predstavnika

Kada je u pitanju nastup bh. takmičara, najbolji rezultat ostvarila je skijašica Elvedina Muzaferija, koja je 25. mjestom u trci superveleslaloma ostvarila najveći uspjeh bh. skijanja u ženskoj konkurenciji. U spustu i kombinaciji nije završila takmičenje. 

Esma Alić je zauzela 45. mjesto u slalomu, dok je u veleslalomskoj trci diskvalifikovana zbog neispravnog starta. 

Treći bh. predstavnik u alpskom skijanju Emir Lokmić bio je 27. u trci slaloma, dok je u veleslalomu nakon sjajne prve trke i 29. mjesta, u drugoj doživio pao i nije uspio završiti vožnju.

Mirza Nikolajev zauzeo je 34. mjesto u sankanju, gdje je BiH Prvi put nakon 24 godine imala svog predstavnika.

Mladi Strahinja Erić zauzeo je veoma dobro 59. mjesto u sprint utrci, u disciplino kros kantri 15 km bio je 87., dok je na jučerašnjoj trci 50km masovni start slobodnim stilom zauzeo odlično 52. mjesto.

Druga predstavnica BiH u skijaškom trčanju Sanja Kusmuk u sprint utrci zauzela je 90. mjesto, dok na današnjoj trci 30km masovni start slobodnim stilom nije nastupila zbog zdravnstenih poteškoća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.