SVJETSKI KUP

Odermat prvi put u karijeri osvojio Veliki kristalni globus

Mali kristalni globus pripao Kildeu

Odermat: Slavio s nedostižnih 1.459 bodova. AFP

A. V.

16.3.2022

Austrijanac Vinsent Krihmajr (Vincent Kriechmayr) pobjednik je zadnjeg spusta sezone kojeg su skijaši vozili u srijedu na završnici Svjetskog kupa u Kurševeleu, a Švicarac Marko Odermat (Marco Odermatt) službeno je osvojio Veliki kristalni globus zauzevši drugo mjesto u utrci.

Olimpijski pobjednik u veleslalomu je prvi put u karijeri osvojio Kristalni globus, naslijedivši prošlogodišnjeg pobjednika Aleksisa Pinturoa (Alexis Pintaurault). U ukupnom poretku je Odermat slavio s nedostižnih 1.459 bodova, tri utrke prije kraja, drugi je Kilde sa 1.100 bodova, dok je treći Norvežanin Henrik Kristofersen sa 874 boda. Zadnji Švicarac koji je osvojio Kristalni globus bio je Karlo Janka (Carlo) 2010. godine.

Krihmajr je pobijedio u današnjem spustu s vremenom 1:50.43, a Odermat je bio drugi sa 34 stotinke sporijim vremenom (1:50.77), a treći je još jedan Švicarac Beat Fojc (Feuz) sa 54 stotinke sporijim vremenom (1:50.97).

Norvežanin Aleksander Omot Kidle (Aamodt) zauzeo je četvrto mjesto (zaostatak 85 stotinke) te osvojio Mali kristalni globus u spustu. Kilde je u poretku spustaša vodeći sa 620 bodova, 13 više od Fojca, četvorostrukog uzastopnog osvajača malog globusa u spustu. Italijan Dominik Peris (Paris) je u ukupnom plasmanu spusta zauzeo treće mjesto sa 522 boda, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.