OLIMPIJSKI BAZEN OTOKA

Narednog vikenda XIX Međunarodni plivački miting "Sarajevu s ljubavlju"

Takmičit će se i najbolja bh. plivačica Lana Pudar

Lana Pudar. ARHIV

A. V.

31.3.2022

U Sarajevu će narednog vikenda biti održan veliki FINA festival plivanja

Naime, PK Bosna, kao najstariji plivački klub u Sarajevu s tradicijom dugom 40 godina, organizira po devetnaesti put Međunarodni plivački miting "Sarajevu s ljubavlju". Ovaj prestižni miting, koji traje duge dvije decenije i ove godine nalazi se u zvaničnom kalendaru Svjetske plivačke Federacije FINA i Evropske plivačke Federacije LEN. Inače, miting se pliva u čast 6. aprila, Dana grada Sarajeva i pod pokroviteljstvom Gradske uprave Sarajeva. Miting su podržali i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Nakon dvije godine pauze, zbog epidemije korona virusa, glavni grad BiH će ponovo biti domaćin ponajboljim plivačima i plivačicama iz regije. Na mitingu će učestvovati oko 400 plivačica i plivača iz 33 kluba, koji dolaze iz pet zemalja regije. Među njima, svakako dva najzvučnija imena, Anja Crevar i Lana Pudar. 


Organizator PK Bosna. PK BOSNA

Crevar je reprezentativka Srbije, članica Dinama iz Pančeva, osvajačica srebrene medalje na seniorskom Svjetskom prvenstvu u malim bazenima, višestruka evropska juniorska prvakinja i osvajačica medalja sa Svjetskih juniorskih prvenstava, Mediteranskih igara, Evropskih igara, učesnica dvije Olimpijade Rio 2016 i Tokio 2020.

Naša Lana Pudar reprezentativka je Bosne i Hercegovine, članica PK Orka iz Mostara, evropska juniorska prvakinja iz Rima prošle godine, evropska rekorderka, osvajačica medalje na seniorskom Svjetskom prvenstvu u malim bazenima, jedna od najmlađih učesnica Ljetnih olimpijskih igara Tokio 2020. Nema sumnje da će za sve ljubitelje plivanja biti užitak gledati vrhunsko plivačko umijeće tokom dva dana u Sarajevu.

Na mitingu učestvuju takmičari iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, Kosova i Bosne i Hercegovine. Ekipe dolaze iz Velenja, Maribora, Ljubljane, Pančeva, Kotora, Budve, Herceg Novog, Prištine, Banja Luke, Tuzle, Mostara, Trebinja i Sarajeva.

Takmičenje počinje svečanim otvaranjem u subotu u 9:30, a kvalifikacione trke plivaju se od 10 sati. Poslijepodne finalne trke predviđene su u 17 sati. U nedjelju program počinje kvalifikacijama u 9:30, a takmičenje se završava finalima u 17 sati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.