BICIKLIZAM

Lejla Njemčević osvojila UCI C1 utrku u Premanturi

Utrka u Premanturi je sigurno jedna od najboljih i meni najdražijih utrka u karijeri, rekla je Lejla

Lejla Tanović. Screenshot

Piše: G. Š.

4.4.2022

Najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja Lejla Njemčević (Tanović) osvojila je UCI C1 utrku u Premanturi (Hrvatska), odnosno jednu od najtradicionalnijih utrka u Evropi, koja se održava već 24 godine.


Odlična forma

Pobjedu je odnijela s prednošću od 41 sekunde ispred Tanje Žakelj, osvajačice Svjetskog kupa iz Slovenije. Podij sa trećim mjestom upotpunila je Vita Movrin, također iz Slovenije.

Bh. takmičarka je nakon prvog kruga zauzimala petu poziciju, ipak veoma sigurnom vožnjom se približila vodećim. Svoju priliku vidjela je u trećem krugu kada je njen napad ispratila Tanja Žakelj, te su njih dvije do kraja utrke vodile borbu za pobjedu.

 Da se najbolja bh. biciklistkinja nalazi u sjajnoj formi pokazala je u posljednjem petom krugu kada je s puknutim zadnjim točkom povećala prednost i prošla kao prvoplasirana kroz cilj.


Naredna trka u Vodicama

- Utrka u Premanturi je sigurno jedna od najboljih i meni najdražijih utrka u karijeri. Na startu utrke sam se osjećala izuzetno dobro, međutim morala sam čekati svoju priliku za napad s obzirom da je staza izuzetno kamenita i tehnički zahtjevna. Sredinom trećeg kruga sam preuzela vodstvo te sa legendom MTB sporta Tanjom Žakelj vodila borbu za pobjedu. Nažalost, u četvrtom krugu mi je pukao točak tako da sam u zadnjem petom krugu morala voziti oprezno na spustu a pojačati tempo na usponima. Narednog vikenda me očekuje još jedna UCI C1 utrka u Hrvatskoj a nakon nje se pripremam za drugi nastup na Svjetskom kupu u ovoj sezoni - rekla je Lejla Njemčević.

Naredno takmičenje za najbolju bh.biciklistkinju je UCI C1 utrka u Vodicama na kojoj je dva puta do sada upisivala pobjede. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.