SJEVERNA MAKEDONIJA

Makedonci istražuju smrt hrvatskog rukometaša: Snimke pokazale da su Tota napale tri osobe

Izjavu da nema tragova nasilja dala je voditeljica Kliničkog centra “Majka Tereza” Maja Toteva

Sumnja se u ubistvo Denisa Tota. Društvene mreže

M. K.

10.4.2022

Dr. Bekim Sali, ministar zdravstva Sjeverne Makedonije, povodom smrti hrvatskog rukometaša Denisa Tota, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenoj inspekciji pokrenuo je Državni sanitarno-zdravstveni inspektorat da provede izvanredni inspekcijski nadzor u postupku prijema i liječenja mladog hrvatskog rukometaša, objavio je danas makedonski "Kurir", a prenio Jutarnji.hr.

Policijska istraga koja još traje treba rasvijetliti sve okolnosti od četvrtka 7. aprila oko 3.30 sati ispred popularne skopske diskoteke i narodnjačkog kluba “Privilege” gdje je nasmrt pretučen rukometaš skopskog Butela. Makedonski mediji sve su više fokusirani i na to kako je moguće da su liječnici priopćili da na Denisu Totu nema tragova nasilja, iako je bio brutalno udaran ispred kluba rukama i nogama, a navodno čak i bokserom.

Izjavu da nema tragova nasilja dala je voditeljica Kliničkog centra “Majka Tereza” Maja Toteva, koja je takvu informaciju prenijela i hrvatskoj amabsadorici u Skoplju Nives Tiganj.

Međutim, sve informacije koje su liječnici u početku prenosili i porodici , predstavnicima policije i diplomatskim predstavnicima Hrvatske bile su da je stanje Denisa Tota teško i kritično, ali nigdje nije spominjano da je imao tragove ozljeda.

Saopćenje MUP-a

Stoga je i Boris Tot, brat stradalog rukometaša koji je golman u jednom nizozemskom klubu, prozvao medije i novinare da objavljuju neprovjerene informacije.

Međutim, nakon što je u petak obavljena obdukcija i nakon što je policija pregledala snimke nadzornih kamera vidjelo se da je Denis Tot napadnut od tri osobe.

Makedonski MUP u subotu je priopćio da su A. Lj. (28) K. L. (19) i A. K. (22), svi iz Skoplja, napali i udarali Denisa Tota u glavu, pri čemu je on pao, glavom udario o asfalt i izgubio svijest. Prethodno je, prema snimci nadzornih kamera, Denis Tot zaustavio taksi, iz kojeg su izašle navedene osobe, ali na snimci se vidi samo nekakva gestikulacija te udarci nakon kojih Denis Tot pada na tlo. Hitnu pomoć koja je hrvatskog rukometaša prevezla na Odjel intenzivne skrbi skopskog medicinskog centra pozvala je konobarica, a Tot je nađen u lokvi krvi i bez svijesti.

Iz Medicinskog centra priopćili su da je doživio infarkt i da mu je prilikom dolaska pružena liječnička pomoć uz reanimaciju, stavljen je na respirator i bio je u kritičnom stanju te je preminuo u petak nešto iza podneva. O događaju je osim policije bio obaviješten i dežurni državni tužitelj iz Osnovnog državnog odvjetništva u Skoplju po čijem je nalogu obavljena obdukcija, a istovremeno su dostavljeni i videozapisi s gradskih nadzornih kamera i kamera noćnog kluba.


Predmeti na vještačenju

Policija je sve predmete koje je kod sebe imao Denis Tot poslala na vještačenje, a vrlo brzo u petak je pronašla i ispitala uz nazočnost branioca i dvoje osumnjičenih te pokupila predmete od pokojnika koji će biti predani OKTIV-u u MUP-u na vještačenje. Obdukcijom koja je provedena u Kliničkom centru ustanovljeno je da u tijelu Denisa Tota nije utvrđena prisutnost alkohola i psihoaktivnih tvari. Policija je već u petak u prostorijama u Policijskoj upravi Skoplje, u nazočnosti branioca, obavila razgovore s više osoba, među kojima i dvoje osumnjičenih, 19-godišnjom K. L. i 22-godišnjim A. K.

Prema snimci, 19-godišnjakinja je “cipelarila” Denisa Tota dok je on bespomoćno ležao na zemlji. Umjesto da pruže pomoć teško povrijeđenom sve troje je pobjeglo s mjesta događaja.

Prvoosumnjičeni 28-godišnjak A. G. i dalje je u bijegu i za njim je raspisana potjernica. Policija je obavila pretrage, te prikupila niz dokaza i dostavila ih tužiteljstvu.


Hapšenja

Kako doznaje Jutarnji, sada se istražuje tko je i zašto pokušao zataškati stanje Denisa Tota, te plasirao informacije da na tijelu nema tragova nasilja. Neslužbeno, spominju se veze vlasnika noćnog kluba i rukovoditelja Medicinskog centra. Sada će cijeli protokol od trenutka kad je pozvana Hitna pomoć do tretmana Denisa Tota biti predmet nadzora Ministarstva zdravstva Sjeverne Makedonije. I dok policija traga za prvoosumnjičenim, makedonski MUP je u nedjelju priopćio da su od subote u 21.30 sati do nedjelje u 3 sata ujutro pripadnici Jedinice za suzbijanje zlouporaba droga potpomognuti interventnim policajcima skopske policijske uprave kontrolirali veći broj ugostiteljskih objekata, osoba i putničkih vozila.

Pritom su kod sedam osoba našli marihuanu, kokain i ekstazi, a te su osobe uhapšene. Šest osoba uhićeno je u Skoplju, jedna na području Ohrida, a osoba koja je bila uhićena u Ohridu bila je na potjernici i privedena je u ohridski sud zbog postupka koji je u toku, priopćio je MUP Sjeverne Makedonije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.