TURSKA

Novozelanđanin Patrik Bevin pobjednik sedme etape 57. Predsjedničke biciklističke utrke

Do kraja Tour of Turkiye ostala je još jedna etape koja se sutra vozi u Istanbulu

Bevin: Etapu dugu 135,2 kilometra od Galipolja do Tekirdaga prešao za tri sata i 21 minutu. AA

A. V. / Anadolija

16.4.2022

U okviru 57. Predsjedničke biciklističke utrke u Turskoj (Tour of Turkiye) danas je vožena sedma i pretposljednja etapa na kojoj je pobjedu slavio novozelandski biciklist Patrik Bevin (Patrick) iz tima Israel-Premier Tech, javlja Anadolu Agency (AA).

Etapu dugu 135,2 kilometra od Galipolja do Tekirdaga Bevin je prešao za tri sata i 21 minutu i time je preuzeo vodeće mjesto u generalnom poretku utrke.

Drugi je bio Džej Vajn (Jay Vine) koji je zaostao svega dvije sekunde, a trećeplasirani je bio Nikolas Edet (Nicolas) s četiri sekunde zaostatka.

Sedmu etapu danas su vozila 153 učesnika iz 25 timova.

Do kraja Tour of Turkiye ostala je još jedna etape koja se sutra vozi u Istanbulu.

Predsjednička biciklistička trka u Turskoj koja se organizuje pod pokroviteljstvom kabineta predsjednika Turske, počela je 10. aprila i trajat će do 17. aprila. Organizator je Biciklistički savez Turske.

Etapirana cestovna biciklistička utrka, koja je u kategoriji Pro Series Međunarodne biciklističke unije (UCI), počela je u Bodrumu uz učešće profesionalnih timova i sportista, a završit će u Istanbulu u nedjelju, 17. aprila.

Pod nazivom "Marmara Tour" ova utrka prvi put je vožena 1963. godine, a već od naredne godine se vozila pod nazivom "Predsjednička biciklistička utrka u Turskoj".

Riječ je o utrci koja se održava u okviru kalendara svjetskog biciklističkog tura, a jedina je utrka na svijetu koja se vozi na dva kontinenta, odnosno u Evropi i Aziji. Ove godine se održava pod sloganom "Poštivanje historije i prirode".

Biciklisti će u utrci preći 1.303 kilometra u osam etapa. U utrci učestvuje 175 sportaša iz 34 zemlje, 25 ekipa iz 14 zemalja. ​​​​​​

U sklopu utrke biciklisti će tri puta mijenjati kontinent. Utrku prati stotine televizijskih kanala i medijskih kuća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.