SUKOB S DIREKTOROM

Ispovijest Hajrudina Trleta, selektora našeg biciklističkog tima: Zašto mi je zabranjeno da vodim reprezentaciju

Nije vodio našu državnu selekciju na prošlosedmičnoj utrci "Beograd – Banja Luka"

Trle (desno) s biciklistima: Ja sam samo Bosanac i Hercegovac. Biciklistički savez BiH

Piše: A. Vatreš

19.4.2022

Selektor biciklističke reprezentacije Bosne i Hercegovine Hajrudin Trle (66) nije vodio naš tim na prošlosedmičnoj utrci "Beograd – Banja Luka".

Kako je otkrio u ispovijesti za "Dnevni avaz", to mu je zabranio novi direktor Vladimir Kuvalja i njegov organizacioni odbor.

Dopis UO

- Prošle sedmice sam uputio dopis Upravnom odboru i direktoru reprezentacije Vladimiru Kuvalji, koji je imenovan na sjednici Saveza u februaru ove godine. On je obećao da će podržavati reprezentaciju i činiti sve za nju. Tri dana prije utrke nisam znao da li idemo, gdje smo smješteni, šta nam treba, koliko ćemo napraviti kilometara itd. Tražio sam odgovore na sve to. U tu službenu konverzaciju putem maila s pravom se nadovezao član UO Emir Vučijak i naglasio kako se u kontekstu te utrke u medijima ne spominje Bosna i Hercegovina, već samo država Srbija i Republika Srpska. Na to sve je Kuvalja napisao meni da lažem i propisno me izvrijeđao, iako to nisam napisao ja, već Emir s kojim se slažem u potpunosti. Iz svih medija se može vidjeti da je to tako, da se spominju samo Republika Srpska i Srbija – istakao je Trle.

Optužen je da je nacionalista, što on, kako kaže, nikada nije bio i neće biti.

- Kuvalja kao jedan od organizatora te utrke mi je napisao mail da mi zabranjuje dolazak na utrku, da nisam pogodna osoba, da stvaram nemir u reprezentaciji i da sam protiv njega. Optužio me je da sam nacionalista, što nikad nisam bio i neću biti. Ja sam samo Bosanac i Hercegovac i biciklista na takmičenjima, a kod svoje kuće častan musliman i ponosan na svoju vjeru. Tu svoju vjeru ne propagiram nikad nigdje i svu djecu u biciklizmu i sportu uopće upućujem da budu prijatelji, da se druže i polako preuzimaju vlast u svoje ruke. Ja lično u svom klubu "Zmaju od Bosne" imam takmičare iz 13 gradova BiH i tri države, što znači da nacionalista nisam bio, niti ću biti – ispričao je Trle.

Hajrudin Trle. Biciklistički savez BiH

Privatna utrka

Njegov sukob s Kuvaljom datira još od ranije.

- To već traje neko vrijeme, od Evropskog kongresa. Vidio sam da on tamo štiti Rusiju. Nije spomenuo BiH u svom izlaganju, a trebao bi se boriti za nju. Išao je tamo više zbog Rusije. Tu su počeli sukobi između nas. Rekao sam mu da ja ne mogu biti ništa drugo osim Bosanac i Hercegovac i ne želim da budem, jer moja je država BiH, mene ne zanimaju entiteti. On nikada nije radio u korist reprezentacije, već samo u svoju ličnu korist. Sva suština se svodi na to da je ova utrka "Beograd – Banja Luka" privatna utrka. Ta utrka treba da povezuje Srbiju i BiH, a ne Republiku Srpsku, je se utrka vozi većinom u BiH – kazao je Trle.

Nije siguran šta će dalje biti, a cilj mu je da javnost upozna s ovim slučajem.

- Hoću samo da dokažem, da se zna, da je to privatna utrka, da nema nikakav značaj, osim njegovog privatnog. Meni je zabranio kao selektoru, iako sam bio uredno prijavljen da vodim ekipu, koju sam selektirao. Potom sam saznao da neću, već da će je voditi čovjek iz Banje Luke, Miljan Maksimović. Šta će biti dalje, ne znam. Zato hoću da otkrijem o čemu se radi i da javnost sazna – poručio je na kraju Trle.

Trener najuspješnijeg bh. kluba

Hajrudin Trle jedan je od najpoznatijih biciklista u BiH. Reprezentativac nekadašnje Jugoslavije bio je pobjednik brdskih ciljeva trke kroz Tursku 1977. godine, četvrti u generalnom plasmanu trke Putevima AVNOJ-a i drugi na brdskim ciljevima 1976.

Dugogodišnji je selektor biciklističke reprezentacije BiH i trener najuspješnijeg bh. biciklističkog kluba "Zmaj od Bosne", s kojim je osvojio brojne titule prvaka BiH.

Biciklistički savez BiH ga je 2014. proglasio za najtrofejnijeg sportistu ikada, a dobitnik je i ''Specijalnog priznanja za 50 godina aktivnog i uspješnog doprinosa biciklističkom sportu'', koju mu je 2020. godine dodijelio Olimpijski komitet BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.