ODBOJKA

Dajana Bošković za "Avaz": Novo iskustvo na višem nivou

Na Evropskom prvenstvu smo pokazale da možemo parirati i jačim selekcijama. Edina Begić će nam mnogo faliti, rekla je jedna od naših najboljih odbojkašica

Bošković: Imale smo malo vremena za odmor, ali nadam se da ćemo se uspjeti dobro spremiti. Arhiva

Piše: Er. B.

10.5.2022

Nakon prošloljetnog osvajanja Srebrene lige najbolje odbojkašice Bosne i Hercegovine će ove godine nastupiti u Zlatnoj ligi. Zbog toga su se za vikend naše reprezentativke okupile na Ilidži. Pored Zlatne lige, čije ih utakmice očekuju između 28. maja i 8. juna, „Zmajice“ će u avgustu igrati i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.


Novo iskustvo

- Ovo je novo iskustvo za nas jer ćemo igrati na višem nivou, nego prošlog ljeta u Srebrenoj ligi. Očekuju nas jači protivnici, s tim da mislim da smo na Evropskom prvenstvu pokazale da možemo parirati i jačim selekcijama – istakla je Dajana Bošković, jedna od naših najboljih igračica prošlog ljeta.

Igrački kadar prilično je sličan onome od prošle godine, s tim da je veliki hendikep izostanak Edine Begić.

- Edina će nam mnogo faliti, prije svega kao kapiten, a zatim i na terenu. Žao mi je što se povrijedila, ali se nadam da će se brzo oporaviti i vratiti na teren. Manje – više, ostatak ekipe je isti, uz nekoliko djevojaka iz bh. lige. Vjerujem da su selektor Stevan Ljubičić i njegov pomoćnik Armin Dervišević pozvali djevojke koje mogu najbolje pomoći našoj reprezentaciji – rekla je Bilećanka.



Španija i Francuska

Zlatnu ligu igra devet reprezentacija raspoređenih u tri grupe. „Final Four“ turnir će igrati pobjednici tri grupe, te zemlja domaćin F4 turnira. Kao takva se i dalje prema CEV-u (Evropska odbojkaška konfederacija) vodi Ukrajina. Protivnici naše reprezentacije u grupi A su Španija i Francuska koje ćemo dočekati u tuzlanskom Mejdanu, dok će “Zmajice” gostovati u Harnesu (kod Lensa) i Ovijedu.

- Imale smo malo vremena za odmor, ali nadam se da ćemo se uspjeti dobro spremiti. Španija i Francuska su favoriti za prolazak na „Final Four“, ali mi se sigurno nećemo predati. Dat ćemo sve od sebe da napravimo rezultat – zaključila je Dajana Bošković.

Odlična sezona

Dajana Bošković je ove sezone nastupala za Crvenu zvezdu i osvojila duplu krunu.

- Prezadovoljna sam ovom sezonom, bolje nije moglo biti. Za mene je igrati za Crvenu zvezdu ogromna stvar jer je klub za koji navijam. Presretna sam i puno je lijepih trenutaka koje sam doživjela. To mi je jedna od najdražih sezona u karijeri – kazala je Bošković.

Prije Zvezde je jesenas nastupala za kineski Šencen (Shenzhen Zhongsai), a ovaj klub će od septembra do januara sljedeće godine opet biti njen sljedeći angažman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.