ISKAZALI ZABRINUTOST

Rukometni savez KS: Ostavkama članova UO postavlja se pitanje egzistencije i opstojnosti krovnog saveza

Odbacili navode Marinka Umičevića

Ilustracija. ARHIV

A. V.

13.5.2022

Rukometni savez Kantona Sarajevo oglasio se saopćenjem za javnost gdje je iznio svoj stav po pitanju posljednjih dešavanja u Rukometnom savezu BiH.

- Svjedoci smo da je gospodin Marinko Umičević, kao aktuelni predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske i član Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, u svojim medijskim istupima izrekao niz neistina i paušalnih izjava u kojima je grad Sarajevo naveo kao mjesto njegove lične nesigurnosti te na vrlo grub i neprimjeren način koristio javni prostor koji je u potpunoj suprotnosti sa kodeksom ponašanja jednog sportskog radnika pri tome šireći neistine koje vrijeđaju bosanskohercegovačku javnost, a posebno stanovnike Sarajeva.

- Sarajevo je otvoren grad, grad sporta, u kojem se svi njegovi građani, turisti, putnici namjernici osjećaju sigurno, a posebno sportisti, bilo da dolaze kao gosti ili su kao članovi mnogih sportskih klubova postali idoli mladih generacija bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Odbacujemo sve navode izrečene od strane navedenog predstavnika RS RS i RS BiH koje su činjenično neutemeljene i služe isključivo razgradnji odnosa unutar krovnog saveza.

- Osim navedenih problema, također želimo upoznati javnost o veoma složenoj situaciji koja već duže vrijeme opterećuje rad Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine odnosno kancelarije saveza gdje je upitan nastavak rada u okvirima važeće legislative.

Objavljivanje "odluke" o dodjeli domaćinstva završnice KUP takmičenja u muškoj i ženskoj konkurenciji, predstavlja grubo kršenje Statuta RS BiH gdje se samovoljno i bez pravnog uporišta nameću nečije želje umjesto pravno propisanog puta za donošenje ovakvih odluka. S tim u vezi, Rukometni savez Kantona Sarajevo daje punu podršku ŽRK "ILIDŽA" u zaštiti svog digniteta i očuvanju važeće legislative unutar Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Sinoćnjim " neopozivim " ostavkama dvojice članova Upravnog odbora RS BiH iz Republike Srpske, uz dosadašnje odsustvo drugih ovlaštenih članova UO RS BiH, postavlja se pitanje egzistencije i opstojnosti krovnog saveza. Naša zabrinutost posebno se očituje u činjenici da odavno najavljivana Skupština RS BiH izvještajno-izbornog karaktera još uvijek nije zvanično zakazana niti se zna kada će biti ?!

Koristimo ovu priliku da sve one koji imaju odgovornost, učine sve kako bi ovaj trofejni sport konačno dobio mjesto koje zaslužuje, a naši rukometaši i rukometašice u konačnici nastupali u mnogo boljim uslovima nego što je to slučaj sada - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.