RUKOMET

Predsjednik Rukometnog saveza BiH Zadro za “Avaz”: Očito je da nismo napravili što smo trebali

Neprihvatanjem starog ID broja smo izgubili četiri godine

Slobodan Zadro. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

23.5.2022

Rukometni savez Bosne i Hercegovine je u sve težoj situaciji kako vrijeme odmiče, stalne opstrukcije u radu članova Upravnog odbora nisu donijele nikakav pomak prethodnih godina, a podsjećamo da je postojeći UO imenovan na posljednjoj održanoj Skupštini 24. avgusta 2018. godine.


Pomaknuta Skupština

Predsjednik UO RSBiH Slobodan Zadro u razgovoru za „Dnevni avaz“ ističe kako situacija “nimalo nije sjajna”.

- Koliko god se neki članovi UO hvale i ponose radom, mislim da napravljeno nije nikome na ponos. Savez nema generalnog sekretara, nema barem još jednog uposlenika, imamo samo jednu uposlenicu koja stvarno radi odlično. Nemamo sistematsko finansiranje, snalazimo se kako znamo i umijemo. Očito je da mi u ovom sazivu nismo postigli i napravili ono što smo trebali. Mogu samo pretpostaviti i nadati se da će poslije Skupštine biti bolje – govori Slobodan Zadro.

A Skupština RSBiH je prvo trebala biti održana 28. maja, na završnici Kupa.

- Prvo je bila zakazana za 28. maj na završnici Kupa, međutim, zbog novonastalih momenta, zbog ostavki članova UO i tehničkih stvari, odnosno jer u jednom trenutku nismo znali ni hoće li biti Fajnal-for jer nismo odredili domaćine, morali smo Skupštinu pomaknuti za 11. ili 18. juna. Mislim da je to u ovom trenutku optimalno – kaže Zadro.

Skupština nije održana od 2018. godine iako je trebala biti svake godine otad.

- Po zakonu se morala održati. Osim toga vjerovatno će se desiti neke promjene jer očito je da ovo ovako nije najbolje funkcioniralo, ili nije kako je trebalo. Ovoj skupštini prethode skupštine RSRS i RSHB, tako da će svi doći spremni na Skupštinu RSBiH. Trebali bi biti izabrani novi članovi Upravnog odbora i Nadzornog odbora. Sve ostale komisije bira UO – kaže Zadro.


Naš državni tim. Arhiva

Sponzorski ugovor

Posljednje javne istupe potpredsjednika RSBiH Marinka Umičevića nije htio komentirati. Njegova nadanja su da bi Savez mogao “oživiti” ugovor sa BHTelecomom.

- Trebali bi potpisati sponzorski ugovor s BH Telecomom koji bi nam mogao dosta pomoći. Zbog toga što nemamo ID broj nemamo ni pristup državnim institucijama, ali to je poznata priča. Tu je sporno kako izvesti da se finansijska konstrukcija zatvori da i klubovi također osjete taj potpisani ugovor – pojasnio je.

Dug RSBiH i činjenica da Savez nema svoj ID broj svakako su najveća prepreka u funkcioniranju.

- Savez je na Skupštini 2017. godine prihvatio sva prava i obaveze koje su postojale. Ne želim tu baratati pojmovima koji se lansiraju o starom i novom savezu. Za mene ne postoji stari savez i novi savez. Savez ima svoj kontinuitet, a to što je bilo nekih pravnih nepravilnosti je druga priča. Međutim, imaju neke smetnje i kočnice koje to ne prihvataju, o kojima ne bih ovom prilikom. Da smo prihvatili stari ID broj, dosad bi već otplatili veći dio duga. Ovako smo izgubili četiri godine – zaključio je Slobodan Zadro

Pitanje selektora

A tim BiH zasad nema rješenje po pitanju pozicije selektora.

- O novom selektoru ćemo govoriti na prvom sastanku poslije UO, mislim da imamo vremena jer je prva akcija u oktobru. Također se nadamo da će se potpisivanjem ugovora sa BH Telecomom moći riješiti dosta toga, pa tako i pokrenuti ozbiljniji rad sa omladinskim selekcijama.

Prostorije Saveza

Pojavile su se priče da je RSBiH pred izbacivanjem iz svojih prostorija u Sarajevu.

- Dobili smo dopis da riješimo dug i spomenuta je moguća varijanta da budemo izbačeni iz prostorija. Ali to nije dolazilo u pitanje. Sporazumom o nagodbi sa Energoinvestom bi trebali plaćati redovne zakupnine i dug u jednakim ratama. Ovom prilikom se zahvaljujem ljudima iz Energoinvesta na strpljenju i razumijevanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.