DOKTOR U ZATVORU

Skandal kakav SAD ne pamte: Američke gimnastičarke traže više od milijardu dolara odštete

Poslije je priznao krivicu za sva kaznena djela koja su mu stavljena na teret, a 2018. mu je izrečena zatvorska kazna do 175 godina

Američke sportistkinje zahtjevaju odštetu. GETTY IMAGES

M. K.

9.6.2022

Američke sportistkinje koje su bile žrtve seksualnog zlostavljanja od strane liječnika američke gimnastičarke selekcije, Lerija Nasara (Larry Nassar), predvođene višestrukom olimpijskom pobjednicom Simon Bils (Simone Biles), zahtijevaju više od milijardu dolara odštete od FBI-a.

Ona smatraju da FBI nije spriječio djelovanje osuđenog zlostavljača kad je to mogao učiniti, prenose agencije.

Naime, agenti FBI-a su 2015. znali za optužbe o zlostavljanju gimnastičarki, ali nisu ništa poduzeli.  Nasar je nastavio zlostavljati svoje žrtve, prije nego što je 2016. uhapšen nakon prijava o zlostavljanju na sveučilištu Mičigen.

Poslije je priznao krivicu  za sva kaznena djela koja su mu stavljena na teret, a 2018. mu je izrečena zatvorska kazna do 175 godina za zlostavljanje mladih gimnastičarki.

Odštetni zahtjev koji su Nasarove žrtve uputile u proceduru ima dosta dobre šanse za realizaciju ili u vidu pozitivne presude ili izvansudskom nagodbom. Naime, čak je i direktor FBI-a Kristofer Vrej (Christopher Wray) prošle godine u kongresu govorio o tom slučaju i priznao da je federalna policija mogla djelovati i zaustaviti Nasara 2015., ali to nije učinila.

Prema saveznom zakonu, vladine agencije moraju se očitovati na odštetne zahtjeve u roku od šest mjeseci. Ako se to ne dogodi, slučaj će završiti na sudu.

- Vrijeme je da FBI odgovara, izjavila je bivša američka državna gimnastička prvakinja Megi Nikols (Maggie Nichols).

Osim nje i Bils, među gimnastičarkama koje traže novčanu odštetu su osvajačice zlatnih olimpijskih medalja Eli Rajsmen (Aly Raisman) i Mekajla Maroni (McKayla Maroney).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.