RUKOMET

Barsa igra za historiju: Može li Kilce do druge krune

Danas (18 sati - Arena premijum) pada odluka – Barcelona ili Vive Kielce?

Branilac titule, desetostruki šampion Evrope ili poljski velikan koji napada drugu krunu u drugom finalu?. Društvene mreže

Piše: G. Š.

19.6.2022

Atomski rukomet smo gledali u subotnjim polufinalima Lige prvaka. Mečeve za sladokusce, za promociju ovog sporta. Krcata dvorana u Kelnu, 20.000 gledalaca moglo je da vidi sve ono najbolje što rukomet pruža. Danas (18 sati - Arena premijum) pada odluka – Barcelona ili Vive Kielce? Branilac titule, desetostruki šampion Evrope ili poljski velikan koji napada drugu krunu u drugom finalu? Prvo je dobio prije šest godina u trileru protiv Vesprema. Gonzalo Perez de Vargas ili Andreas Volf, Luka Cindrić ili Igor Karačić, Aleks Gomez Abeljo ili Arkadijuš Morito, Dika Mem ili Aleks Dujšebajev?


Odbrana trona

Barcelona može da postane prvi tim u historiji završnih tunira Lige šampiona koji je odbranila tron. Od sezone 2009/2010 Keln i velelepna Lankses arena su poprište četiri najbolja tima. Ugovor sa gradom na Majni je produžen do 2026... 

Prije toga su se finala igrala u klasičnom sistemu na dvije utakmice, kod kuće i u gostima. Sada već ugašeni Sjudad Real je dvaput uzastopno bio najbolji 2008. i 2009. godine. 

Poslije toga u Kelnu šampioni se su smjenjivali – Kil, Barcelona, Kil, Hamburg, Flenzburg, Barcelona, Vive Kilce, Vardar, Monpelje, Vardar, Kil i Barcelona opet prošle godine, kada je u finalu pregazila danski Olborg sa 36:23.

Vive Kilce od historijske krune 2016. godine nije igrao finale. Sada se vraća. Katalonci imaju ulogu blagog favorita, ali, ako iko zna kako se dobija Barsa onda je to četa Talanta Dujšebajeva. Ove sezone, Kilce je oba puta u grupnoj fazi bio bolja od španskog velikana koji igra za 11. titulu prvaka Starog kontinenta.

Barcelona favorit

Kada se sve sabere i oduzme, dvije najbolje ekipe Evrope igrat će za pehar. Vive Kilce je najviše pokazao u dosadašnjem toku Lige šampiona. U subotu je pao Vesprem sa 37:35. Katalonci su lakše dobili oslabljeni Kil sa 34:30. Nije bilo neizvjesna završnica, kao u prvom polufinalu. Izostanak povrijeđenih Sandera Sagosena i Hendrika Peklera "Zebra s Baltika" nije mogla da nadoknadi.

Kladionica Mozzart na pobjedu "domaćina" daje kvotu 1.55. Pogledajte sve kvote na Mozzart Bet siteu i odigrajte online.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.