SP U PLIVANJU

Lana Pudar danas nastupa u disciplini 200 metara delfin: Uspjeh i polufinale

Ovo prvenstvo će nam samo poslužiti kao uvid u njenu trenutnu formu, rekla je Lanina trenerica Alena Ćemalović

A. V.

Lana Pudar i Alena Ćemalović

Foto: ARHIV


Nakon osvojenog osmog mjesta u finalu discipline 100 metara delfin, najbolju bh. plivačicu Lanu Pudar (16) očekuju novi izazovi na Svjetskom prvenstvu u velikom bazenu, koje se održava u Budimpešti.

Puni trening

Lana će danas u 10:01 sati plivati kvalifikacije utrke 200 metara delfin, a ako prođe, večeras je očekuje nastup u jednom od polufinala, koja su na programu od 19:18 i 19:25. Finale se, pak, pliva u srijedu od 18:02 sati.

Očekivanja od današnje utrke za “Dnevni avaz” je iznijela Lanina trenerica Alena Ćemalović.

- Ovo je jedan nastup iz punog treninga i prvo od pet takmičenja koje Lana ima do kraja ove plivačke sezone. Naglasak je svakako na Svjetskom i Evropskom juniorskom prvenstvu, a ovo Svjetsko seniorsko prvenstvo će nam samo poslužiti kao uvid u njenu trenutnu formu, kako bi mogli nastaviti dalje s pripremama za Evropsko juniorsko prvenstvo, gdje je za nekih 15 dana čeka prva utrka – rekla je Ćemalović.

Iznimno iskustvo

U Laninom timu su izrazili zadovoljstvo nastupom i rezultatom u disciplini 100 metara delfin.

- Iznimno smo zadovoljni njenim nastupom u polufinalu i finalu na 100 metara delfin. S obzirom na njen rezultat iz discipline 200 metara delfin na posljednjem SP u malim bazenima, nadamo se da će tu brzinu uspjeti prenijeti i na veliki bazen. Svakako da ćemo biti zadovoljni i s polufinalom, a finalni nastup pored najboljih svjetskih plivačica poslužio bi kao iznimno iskustvo za neke buduće nastupe – dodala je Ćemalović.

Lani do kraja SP preostaje i nastup u disciplini 50 metara delfin, koja je na rasporedu u četvrtak.

Debitantski nastup

Podsjetimo, Lani je ovo debitantski nastup na svjetskim prvenstvima u seniorskoj konkurenciji.

Polufinalnu utrku 100 metara delfin isplivala je u vremenu 57.67 i uspjela izboriti plasman u veliko finale.

U finalu je plivala u prvoj stazi i isplivala ju je za 58.44 sekunde i kao najmlađa finalistica osvojila osmo mjesto na svijetu.

NA VRH

Podijeli članak na